Ако правителството на Мей падне, Brexit ще се забави

Британският премиер обаче е решена да се бори за оставане на власт

Ако правителството на Мей падне, Brexit ще се забави

Снимка: БТА

Обединеното кралство може да забави излизането си от Европейския съюз, ако срещу правителството на Тереза Мей днес бъде гласуван вот на недоверие и то падне. Това смята британският правосъден министър Дейвид Гок.

„По отношение на договарянето на каквото и да било споразумение с ЕС смятам за неизбежно, че ще трябва отлагане на чл. 50 от Лисабонския договор, ако Мей загуби вота тази вечер”, каза той пред BBC. „Не мисля, че ще напуснем ЕС на 29 март 2019 г.”, добави той.

Самата Мей направи изявление, че ще се бори да си запази поста и да се справи с бунта, който поведоха срещу нея депутати от оглавяваната от нея Консервативна партия. Те са недоволни от договореното с Брюксел споразумение какви ще са политическите и икономически отношения между Великобритания и ЕС след Brexit.

В своето обръщение британският премиер подчерта проведените срещи с германския канцлер Ангела Меркел, с холандския премиер Марк Рюте и с председателите на Европейския съвет и Европейски парламент Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, на които са били обсъдени опасенията на британските депутати, които ги спират да ратифицират споразумението за Brexit.

„Промяна в ръководството на Консервативната партия сега ще изложи на риск бъдещето на страната ни и ще създаде несигурност в момент, когато най-малко можем да си я позволим”, заяви Мей. Според нея Лондон няма да успее да назначи нов премиер до 21 януари, когато изтича срокът за ратификация на споразумението. Така контролът върху преговорите за Brexit ще премине от Консервативната към опозиционната Лейбъристка партия.

Меркел от своя страна коментира, че все още има време да се договори едно организирано, уредено отцепване на Острова от Блока , но добави и че това време намалява все повече. Германският канцлер се надява да бъде избегнат „твърд Brexit” без споразумение между Лондон и Брюксел.
Коментари: 0