Акциите на Apple се оскъпяват устремно

Дяловете на GoPro отбелязват рекорден спад

Акциите на Apple се оскъпяват устремно

Акциите на американския технологичен гигант Apple претърпяват своебразен ренесанс днес и достигат до 109.2 щатски долара, което е повишение от почти 3%. За сравнение дяловете на компанията се търгуваха за 106.5 долара тази сутрин, а настоящото им ниво все повече ги приближава до най-високата им цена за последната година, която беше 119.8 в края на месец ноември, съобщава Marketwatch.

За разлика от тях обаче акциите на GoPro Inc. паднаха с повече от 20% през миналата седмица, след като от Apple обявиха официално, че са патентовали динамичен цифров фотоапарат, който се контролира безпроблемно с дистанционно.

Новината буквално събори нивата на акциите на GoPro, защото новото устройство ще се конкурира пряко с продуктите им в нишата на заснемането на активни и екстремни събития, която до сега беше напълно под контрола на GoPro. Бързо разрастващият се пазар обаче наложи сериозни допълнения на продуктите и качеството на клиповете на други устройства вече са конкурентоспособни на камерата, заснемаща 60 кадъра в секунда.

Apple, която е базирана в град Купертино в Силициевата долина генерира по-голямата част от печалбите си от хардуер. Процентно съотношението се равнява на 85% или 37.4 млрд. щатски долара приходи за третото тримесечие на миналата година. Постъпленията им се формират основно от продажбите на  iPhone, IPAD, Mac и Ipod.

През миналата година компанията направи сензационна сделка с продуцента и хип-хоп изпълнител Д-р Дре, който продаде бранда си Beats Music Dr. Dre за около 3млрд. долара. Така от Apple вече сериозно държат и музикалния сегмент чрез популярните слушалки Beats.

Коментари: 0