Акциите на Уолстрийт скочиха в очакване на стимули за $2 трлн.

Книжата на авиокомпаниите се изстреляха нагоре с между 22 и 32%

Акциите на Уолстрийт скочиха в очакване на стимули за $2 трлн.

Снимка: БТА

2192 ~ 2 мин. четене

Акциите на Уолстрийт отскочиха от тригодишното си дъно във вторник след големия фискален стимул от правителството, който трябва да притъпи икономическите щети от пандемията на коронавирус, предава Reuters. Една от най-пострадалите компании от ограниченията в пътуванията - Boeing - отчете значителен скок в цената на акциите си заради признаци, че заземените ѝ самолети може да подновят дейност до средата на годината.

И трите основни американски фондови индекса скочиха с повече от 5%, след голяма разпродажба през предишната сесия поради опасения от дълбока глобална рецесия, заради блокирането на цели държави като мярка за предотвратяване на разпространението на вируса.

Към 19:25 ч. българско време индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 8.19% (1 522 пункта), S&P 500 - с 7.34% (168 пункта), а технологичният Nasdaq - с 5.97% (418 пункта).

S&P 500 загуби стойност от над 9 трлн. долара от рекордно високите си нива през февруари, докато Dow Jones изтри над три години печалба само за един месец.

Надеждите сега се изчерпват със Сената на САЩ, който трябва да приеме законопроект за стимулиране на икономиката с 2 трлн. долара, насочен към предоставяне на финансова помощ на американците без работа и подпомагане на бедстващите индустрии.

„Фискалният стимул е абсолютно необходим, тъй като той пряко влияе върху потребителите и техните разходи, а доверието им е това, което движи американската икономика“, казва Нанси Перес, старши мениджър на портфолио в Boston Private Wealth в Маями.

Отделно предложение направиха и демократите в Камарата на представителите на САЩ за предоставяне на 40 млрд. долара за авиокомпаниите, което повиши акциите на American Airlines, Delta Airlines и United Airlines с между 22% и 32%.

Компанията Boeing, някога символ на производителността в САЩ, скочи със 14%, след като главният изпълнителен директор Дейв Калхун заяви, че все още очаква подновяване на дейността на самолетите си 737 MAX в средата на годината. Производителят на самолети е загубил повече от две трети от стойността си от началото на годината, тъй като пандемията срина търсенето на пътувания, принуждавайки я да търси 60 млрд. долара държавни заеми в САЩ за космическата си индустрия.

Междувременно търговците запазват съмненията си по отношение на дълготрайното възстановяване на финансовите пазари без никакви признаци за достигане на пик на новите случаи на COVID-19 в САЩ.

„Това, което не знаем на този етап, е колко време ще отнеме свладяването на вируса, който все още се разпространява експоненциално, и какви щети ще нанесе както на населението, така и на икономиките по целия свят“, казва Анди Скот, директор в Chatham Financial в Лондон.

Данните в понеделник показват, че американската бизнес активност достига рекордно ниско ниво през март, засилвайки мнението на икономистите, че икономиката вече е в рецесия.

Все пак на Уолстрийт днес има големи печалби, като енергийният индекс S&P .SPNY нарасна с близо 10%, най-много сред 11-те основни сектора, успоредно със скока на цените на петрола. Акциите на петролната компания Chevron Corp се увеличиха с 17.6%, след като тя заяви, че ще намали капиталовите си разходи с 4 млрд. долара през тази година.Подкрепи Economic.bg