Тръмп: Рецесията би убила повече хора, отколкото Covid-19

Президентът на САЩ иска да разхлаби ограниченията, поставени за гражданите и бизнеса

Тръмп: Рецесията би убила повече хора, отколкото Covid-19

Снимка: БТА

8110 ~ 1 мин. четене

В случай на рецесия ще умрат повече хора, отколкото от коронавируса, смята президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той изрази мнението си в интервю за Fox News във вторник.

„Хората имат работа. Когато я изгубят, това ги натоварва с безпокойство и депресия. Хора се самоубиват заради тези неща. Вероятно, всъщност определено, броят на починали заради проблеми в икономиките ще бъде по-голям от този заради вируса. Това ни възлага още по-голямо задължение да предпазим икономиката си. Трябва да накараме страната да работи“, заяви Тръмп.

Говорейки пред Fox News Тръмп няколко пъти даде сигнал, че иска да разхлаби ограниченията, поставени за гражданите и бизнеса като мярка за овладяването на кризата. Междувременно 15-дневната препоръка за оставане вкъщи, която Белия дом наложи на 13 март, вече наближава края си и президентът на САЩ заяви, че  тази седмица ще бъде оценена ситуацията, „но страната трябва да се отвори“.

Тръмп разкри, че решението за въвеждането на карантина с оглед на вирусната пандемия е било едно от най-трудните, които е взимал. Президентът също така многократно подчерта, че САЩ са имали "грип и други вируси и преди", но никога не се е стигнало до блокада на страната преди избухването на Covid-19. "Това е много болезнено за страната ни", заключи той.

Междувременно Сенатът се очаква да приеме законопроект за стимулиране на икономиката с 2 трлн. долара, насочен към предоставяне на финансова помощ на американците без работа и подпомагане на бедстващите индустрии. Според източници на Reuters демократите и републиканците обсъждат и предложение за предоставяне на 40 млрд. долара за авиокомпаниите.

Коментари: 0