Акциите в Европа поевтиняват заради срива на лирата

Цената на петрола продължава да пада след неуспешен опит за поскъпване

Акциите в Европа поевтиняват заради срива на лирата

Щатските акции изгубиха от стойността си след понижение в технологичния сектор и повлияни от негативните настроения отвъд Океана. Dow Jones Industrial Average се раздели с 137.51 пункта до стойност от 25162.41, докато индексът S&P 500 изгуби 0.76 процента до 2818.37 пункта. Технологичният индекс Nasdaq върна от натрупаната преднина през последните дни до 7774.12 пункта, след като се понижи с повече от 1.2 на сто. Акциите на Стария континент продължиха да поевтиняват, тъй като опасенията за задълбочаване на валутна криза с турската лира повлия върху интереса на инвеститорите към рискови активи. Немският индекс DAX реализира спад с близо 1.6%, като завърши деня при 12163.01 пункта. FTSE 100 приключи на червено при 7497.87 пункта. Основните ресурси в Европа поевтиняха с 4.1%, вследствие на цената на златото, което поевтиня до 18-месечно дъно. Цената на петрола се понижи под 65 долара за барел, след като данните за запасите на суров петрол в щатите показаха завишения, което е негативен индикатор за цената на суровината. Сортът Брент също  поевтиня над 2% до $70.75.

През деня най-големият търговец на дребно в света Walmart да публикува финансовите си отчети за периода от април до юни. Данните, които се очаква да бъдат публикувани преди отваряне на борсата, според редица анализатори, трябва да покажат печалба от 1.21 долара за акция спрямо $1.08 за същото тримесечие година по-рано.

В малките часове на деня Австралия обяви нивото на безработица, което се запази на текущото ниво от 5.4%, както сочеха прогнозите                                 

Най-голямата верига магазини за търговия на дребно претърпя спад в цената на акциите си през първото полугодие, което разкри добри възможности за покупка на атрактивни цени. От месец юни акциите се намират във възходящ канал над 50 дневната средна и очакваме в краткосрочен план тест на 38.20% от нивата на Фибоначи при ниво от $92.57.

На дневна графика валутната двойка USD/CAD образува формация флаг, при която в момента се намира в корекция. Зоната от 1.3000 до 1.3060 е силна подкрепа, откъдето може да започне възстановяване на възходящото движение. Сигнал за покупка ще имаме при пробив над горната тренд линия на канала около 1.3140. Втори сценарий за продажба ще се образува при поевтиняване под зоната на подкрепа, което ще задълбочи корекцията

Цената на петрола продължава да пада след неуспешен опит за поскъпване над 50-дневната средна. Движението на средата на юли насам може да бъде описано с фигурата триъгълник, като пробив под долната линия на подкрепа би довело до масирани разпродажби и бързо поевтиняване до стойности под 70 долара за барел за сорта Брент.

Немският индекс продължава да лъкатуши между нивата 12000 и 13000, като в момента превес взимат продавачите, подтиквани от икономическото напрежение в Турция и турболенцията на световните борси. Историческото представяне на индекса показва, че нивото на подкрепа около 12000 трябва да ограничи  по-нататъшно понижение, но при по силен натиск от пазара може да последва пробив и развитие на низходящото движение към 11000 пункта. В обратния случай за възстановяване на възходящия тренд може да считаме покачване над 13000 пункта. 

Коментари: 0