Албания вероятно поема към ЕС без Северна Македония

София не допуска Скопие до преговорите за присъединяване заради неизпълнение на договореностите

Албания вероятно поема към ЕС без Северна Македония

Снимка: БТА

3830 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската комисия не изключва възможността Албания да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз самостоятелно без Република Северна Македония (РСМ). Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е на мнение, че ако София и Скопие не решат споровете си, е възможно двете западно балкански държави да бъдат разделени и така биха се присъединили към Блока по различно време. Говорител на Европейската комисия днес поясни, че подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС.

Становището на Комисията остава непроменено – тя би искала първата междуправителствена конференция и за двете държави да бъде свикана възможно най-скоро, защото са изпълнили условията, посочи говорител на комисията. Той поясни, че за тази цел Съветът на ЕС трябва да утвърди преговорните рамки.

Въпреки че Европейската комисия смята, че Албания е напълно готова да започне преговори, този ход бе отлаган на няколко пъти заради ветото на София върху отварянето на вратата за членството на Северна Македония. За започване на преговори е необходимо единодушие на държавите от Блока, но България отказва да даде съгласие за Скопие заради неизпълнение от македонска страна на договора за приятелство и добросъседство.

Във вторник следващата седмица в дневния ред на Съвета по общи въпроси е предвидена точка за разширяването. В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев, съобщи днес говорител на комисията.

Коментари: 0