Средната възраст на колите в Албания е 20 години

Превозните средства са основният източник на замърсяване на въздуха

Средната възраст на колите в Албания е 20 години

Снимка: Wikimedia

1520 ~ 1 мин. четене

При една внесена нова кола в Албания се внасят и 16 употребявани и тази тенденция се наблюдава през последните три години. Това сочат данни от албанските митнически служби, цитирани от Top Channel TV.

Докато средната възраст на автомобилите в ЕС  е 10 години, то в Албания тя е 20. Над 80% от използваните в страната превозни средства са били произведени преди 2007 г. Именно затова те са основният източник на замърсяване на въздуха.

В балканската страна няма закон, който да забранява вноса на стари коли, стига емисиите от тях да не надхвърлят определена граница. Същевременно обаче, колкото по-старо е едно превозно средство, толкова по-голям е толерансът какво количество вредни емисии може да изхвърля.

Властите в Тирана са въвели по-високи данъци, които трябва да насърчат вноса на нови коли, но въпросните такси почти не се усещат от гражданите. Очаква се положението с превозните средства в страната дори да се влоши. Докато страни като Швейцария и Германия планират да забранят дизеловите автомобили, Албания от друга страна не само няма да го направи, но и няма да ограничи вноса на стари коли.


Коментари: 0