Алексис Ципрас призна, че е направил големи грешки

Гръцкият премиер вярва, че най-лошото е зад него, както и че Янис Варуфакис е бил правилният избор за финансов министър

Алексис Ципрас призна, че е направил големи грешки

Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира в интервю за The Guardian, че „най-лошото със сигурност е зад нас”, но призна, че е допуснал „големи грешки”.

„Вече можем да кажем със сигурност, че икономиката расте. Бавно, бавно, това, което никой не вярваше, че може да стане, ще стане. Ще измъкнем страната от кризата и накрая по това ще ни съдят”, заяви той.

Британският вестник припомня, че вече са минали две години и половина, откакто Ципрас е заел премиерския пост. Изданието го определя като неочакван лидер в началото на икономическата криза на Гърция. Ципрас се превърна в най-дълго управляващия министър-председател от осем години насам.

„Когато встъпих в длъжност нямах опит или чувство колко големи ще бъдат всекидневните трудности”, признава той и добавя: „Мисля, че сега имам много различно гледище, отколкото имах първоначално”.

„Направих грешки, големи грешки”, коментира Ципрас. Гръцкият премиер добавя, че най-голямата му грешка е била „изборът на хора на ключови постове”. На въпрос това дали това е препратка към първия му финансов министър, икономистът Янис Варуфакис, Ципрас отрича, заявявайки, че той бил правилният избор за първоначалната стратегия на „политика на сблъсъка”.

Коментари: 0