Alibaba дава надежда на Китай за намаляване на зависимостта от чужди технологии

Компанията обяви, че започва да произвежда собствени компютърни чипове

Alibaba дава надежда на Китай за намаляване на зависимостта от чужди технологии

Снимка: БТА

932 ~ 2 мин. четене
Най-голямата технологична компания в Китай съобщи в сряда, че стартира ново бизнес начинание и ще започне да произвежда компютърни чипове. Новината е добре дошла за страната като цяло, която е амбицирана да намали зависимостта си от чужди технологии. 

Блокирането на дейността на друга китайска компания – производителя на телекомуникационно оборудване ZTE, е най-пресният и ярък пример за проблемите, които местният бизнес среща заради липсата на определени технологии. Върху азиатският играч се стовари мощен удар от САЩ, след като американските власти забраниха на свои национални фирми да оперират с него заради престъпени по-раншни договорки. Производството на ZTE обаче е пряко зависимо от отвъдокеанските чипове, без които на практика се оказа невъзможно. Казусът за пореден път повдигна въпроса за зависимостта на Китай от чуждестранни технологии. 

Сега Alibaba дава надежда, че ще я намали поне в някаква степен. Компанията обяви, че ноото ѝ бизнес звено ще разработва чипове с изкуствен интелект за изчислителни облаци, интернет устройства и други сектори, предава CNN. 

По думите на главния технологичен директор на Alibaba Джеф Джанг електронният търговец има предимство в областта на разработването на алгоритми и обработката на данни. Това го поставя в уникална позиция да поведе лидерството в такива „разрушителни“ области като квантовите и чип технологии. 

Новината за новото начинание не е чак толкова изненадваща, предвид скорошната предистория на придобивания на Alibaba. Гигантът прибави в портфолиото си няколко производители на чипове, включително китайската фирма за дизайн на чипове C-Sky. 

„За всички е ясно, че пазарът на чипове се контролира от Америка. Разбирате какво ще означава, ако те внезапно спрат да продават“, възкликва изпълнителният председател на Alibaba Джак Ма. Той е на мнение, че всяка страна има нужда от собствени технологии. 
Подкрепи Economic.bg