Alphabet и Amazon отчетоха 20% скок на приходите

Онлайн търговецът обаче изненада с по-ниска от очакваната печалба

Alphabet и Amazon отчетоха 20% скок на приходите

Снимка: БТА

532 ~ 2 мин. четене
Компанията майка на Google - Alphabet, и онлайн търговецът на дребно Amazon отчетоха близо 20% увеличение на приходите за последното тримесечие.

Alphabet каза, че рекламодателите харчат повече за нейните услуги за търсене и YouTube. В същото време Amazon отчита печалби, които са по-ниски от очакваните, тъй като инвестира в ускоряване на сроковете за доставка.

Двете фирми попаднаха наскоро под разследване на властите в САЩ заради тяхното господство на пазара, наред с други технологични гиганти, припомня BBC.

Amazon, която се отклонява от покупката и продажбата на самите продукти и се фокусира върху ролята си на пазар за други търговци, отчете приходи за последното тримесечие от 63.4 млрд. долара.

"Клиентите реагират на прехода на Prime към еднодневна доставка. Получихме много положителни отзиви и видяхме ускоряване на растежа на продажбите", заяви Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon в прессъобщение.

Печалбата на Amazon за тримесечието, която възлиза на 2.6 млрд. долара, е под очакванията на Уолстрийт и фирмата твърди, че печалбата ще се понижи леко и през текущото тримесечие.

Печалбата след данъци на Alphabet, притежаваща YouTube и Google, се е утроила в сравнение с година по-рано до 9.9 млрд. долара, като надминава очакванията на анализаторите. Приходите на Alphabet са нараснали с 19% - до 38.9 млрд. долара.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, заяви, че традиционните услуги и новите технологии, като изкуствения интелект, допринасят за растежа на компанията. "От подобрения в основните информационни продукти като Търсене, Карти и Google Асистент, до нови открития в ИИ и нарастващите ни облачни и хардуерни предложения, аз съм невероятно развълнуван от инерцията в бизнеса на Google," каза той.

Но силните финансови резултати идват в момент, когато регулаторите започват да засилват хватката си около технологичните гиганти.

ЕС наложи три глоби на Google през последните две години заради нарушения на конкуренцията, възлизащи на повече от 9 млрд. долара. Брюксел току-що започна разследване на това дали използването на данни от Amazon на нейния пазар нарушава правилата на ЕС за конкуренцията.

Американското министерство на правосъдието обяви по-рано тази седмица, че започва мащабно разследване на големите фирми за цифрови технологии. И въпреки че министерството не каза конкретни имена на компании, обхватът на разследването е широк и се очаква да включва  Alphabet и Amazon, както и Facebook и потенциално Apple.

Министерството на правосъдието заяви, че неговото разследване ще разгледа "дали и как водещите онлайн платформи са постигнали пазарна мощ и дали участват в практики, които са намалили конкуренцията, задушили иновациите или по друг начин увредили потребителите".
Подкрепи Economic.bg