Amazon се изправя в конкуренция с Uber при доставките на храна

Гигантът инвестира в компания за доставка на хранителни продукти Deliveroo

Amazon се изправя в конкуренция с Uber при доставките на храна
356 ~ 1 мин. четене
Най-големият онлайн търговец на дребно Amazon е взел дял от британската компания за доставка на хранителни продукти Deliveroo, изправяйки се по този начин в пряка конкуренция с Uber Eats и други по-малки играчи в ескалиращата битка на този нарастващ пазар. 

Deliveroo е една от най-бързо развиващите се компании в Европа. Тя се конкурира с играчи като Just Eat, Takeaway.com и Delivery Hero.

Уил Шу, основател и изпълнителен директор на Deliveroo, коментира, че инвестицията на Amazon ще даде възможност за разширяване на обхвата, развиване на технологията и въвеждане на иновации. Сред идеите е тази за стартирането на собствени кухни, които да помогнат за задоволяване на търсенето. 

По данни на Deliveroo, Amazon е водещ инвеститор в новия кръг на финансиране, при който са привлечени общи 575 милиона долара. Така стойността на стартъпа нараства до 1.53 млрд. долара. 

„Amazon е вдъхновение за мен и за компанията и очакваме с нетърпение да работим с такава организация, обсебена от клиенти“, каза още Шу, цитиран от Reuters.

Базирана в Лондон, Deliveroo разполага с 60 000 души, доставящи храна от над 80 000 ресторанта и заведения в 14 държави, сред които Франция, Германия, Хонг Конг, Сингапур и Кувейт.

Във Великобритания тя е вкопчена в битка с Uber Eats и онлайн платформата Just Eat. Привличането на Amazon като инвеститор предизвика логични тревоги сред по-малките конкуренти в сектора. Така акциите на Just Eat например паднаха с 10% в началото на търговията заради страховете, че ще бъде притиснат между два онлайн гиганта с глобални амбиции и дълбоки джобове.
Коментари: 0