Amazon се отказа от втора централа в Ню Йорк

Така мястото за нова инвестиция остава само Вирджиния

Amazon се отказа от втора централа в Ню Йорк
Amazon се отказа от плановете си за изграждане на нова централа в Ню Йорк, след като се сблъска с реакция на местната общност. 

"След много обмисляне, ние решихме да продължим напред с плановете си за изграждане на централа в Лонг Айлънд Сити, Куинс", заяви Джоди Сет, говорител на Amazon.

В изявлението компанията отбелязва, че „редица държавни и местни политици дадоха ясно да се разбере, че се противопоставят на нашето присъствие и няма да работят с нас, за да изградим типа взаимоотношения, които са необходими, за да продължим напред с проекта, който ние и много други предвиждахме, в Лонг Айлънд Сити".

През ноември Amazon избра Ню Йорк и Северна Вирджиния, където да направи две локации на втората си централа (наречена HQ2) след едногодишна процедура. Очаква се във всеки от двата града да бъдат разкрити повече от 25 000 работни места във времето.

Идеята за разполагането на централата в Лонг Айлънд първоначално беше подкрепена от редица нюйоркски политици, включително губернатора Андрю Куомо, като огромна възможност за създаване на работни места, която може да бъде от полза за по-широкия регион на Ню Йорк. Така Ню Йорк щеше да се затвърди като технологичен център, който наистина може да съперничи на Силиконовата долина.

След обявяването на сделката обаче критиците разкритикуваха предвидените от местната власт стимули в размер на  1.525 млрд. долара в стимули, които ще бъдат предоставени за привличането на технологичния гигант и се появиха спекулации, че това ще доведе до рязко поскъпване на стандарта на живот и жилищата. 

Хората дори излязоха на улични протести в Лонг Айлънд Сити, критикувайки сделката за това, че е лоша за данъкоплатците и за квартала.

Решението на Amazon да се откаже от инвестицията бе посрещнато с реакции на разочарование и дори атаки от политиците, разочаровани от решението на компанията да се отдалечи, вместо да се ангажира с опасенията на общността.

"Трябва да бъдеш твърд, за да работиш в Ню Йорк. Дадохме възможност на Amazon да бъде добър съсед и да прави бизнес в най-големия град в света", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио в Twitter. "Вместо да работи с общността, Amazon отхвърли тази възможност".

Каролин Малоуни, член на Конгреса, излъчена от щата Ню Йорк, коментира, че е "разочарована", че Ню Йорк ще загуби 25 000 работни места и "стотици милиони долари нови инвестиции".

И докато политиците от Ню Йорк, местните жители и инвеститорите в недвижими имоти коментират зашеметяващия обрат с централата, то други щати веднага видяха възможност да спечелят от това.

Фил Мърфи, губернаторът на съседния щат Ню Джърси, не губи време и призова Amazon да преразгледа решението си за нова централа.

"Сега повече от всякога, Нюарк е ясният избор като следващо присъствие за корпоративните офиси на Amazon," каза той в изявление. 

В изявлението си Amazon заяви, че няма планове да "възобнови търсенето на HQ2 в този момент". Вместо това тя планира да продължи с разширяването на офисите си във Вирджиния, както и в Нашвил, където се изгражда нов център, в който се очаква да бъдат заети 5000 души.

Това прави Вирджиния явния победител в публичния конкурс за втора централа на Amazon.
Коментари: 0