American Airlines и United Airlines съкращават 60 000 служители

Прогнозите са авиопазарът да остане под 35% до края на годината

American Airlines и United Airlines съкращават 60 000 служители

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Двете най-големи американски авиокомпании - American Airlines и United Airlines, почти едновременно изпратиха на своите служители предупреждения за предстоящи съкращения най-вече под формата на принудителни неплатени отпуски. Общо 60 хиляди души може да загубят работата си, става ясно от информации от двата щатски авиопревозвача.

Предупрежденията за масово съкращаване бяха изпратени малко повече от два месеца преди 1 октомври, когато изтича срокът на действие на сегашната програма за държавна подкрепа по време на кризата с COVID-19 (CARES Act Payroll Support), която обезпечава изплащането на трудовите възнаграждения и забранява съкращаването на персонал.

American Airlines планира да съкрати до 20% от служителите си, т.е. - 25 000 души. В изпратените до служителите съобщения ръководството на авиокомпанията обещава да намали броя на съкратените служители за сметка на предложенията за по-ранно пенсиониране, както и по пътя на убеждаването за доброволно напускане. Съкращенията засягат в най-голяма степен кабинните екипажи – около 10 000 стюарди и стюардеси. Останалите около 15 000 нарочени за съкращаване са служители от наземното и техническото обслужване на самолетите и други работещи в авиокоманията.

Няколко дни преди това предупреждение за съкращения получиха и 35 000 служители на другия американски авиогигант - United Airlines. Това на практика са около 45% от щатния състав на авиокомпанията. От тях малко над 20 000 служители умуват върху предложението на ръководството за доброволно напускане или по-ранно пенсиониране.

Съкращенията на служители в американските авиокомпании е ответна реакция на драстично спадналото търсене на самолетни билети в резултат на вторичния взрив на заболявания от коронавируса и връщането на карантинните мерки в САЩ и по света.

През юли например United Airlines изпълнява едва 35% от полетите спрямо юли 2019 г., като прогнозите са това състояние на авиопазара да се съхрани до края на годината.

В същото време ръководствата на всички американски авиокомпании поддържат усилията на профсъюзите на авиационните работници за продължаване срока на действието на държавната  програма за изплащане на компенсации с 6 месеца – до 31 март 2021 г.

Коментари: 0