Американските индекси гонят нови рекорди

Златото поевтиня за сметка на засилващия се долар

Американските индекси гонят нови рекорди

Снимка: Unsplash

168 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В петък фондовите пазари в Щатите напреднаха до нови рекордни стойности. Dow Jones за пръв път мина кота 35 000 в историята си, след като се покачи с 0.68%, поставяйки край на седмица на солидни отчети за второто тримесечие на редица компании. American Express даде тласък на индекса на най-големите 30, докато Twitter и Snap спомогнаха за нов рекорд на NASDAQ, който се покачи с 1.04%. Широкоспектърният S&P 500 също достигна нов връх, увеличавайки се с 1.01%, след като консуматорските стоки и услуги и позитивизмът около икономическия възход, напук на увеличаващите се случаи на COVID, продължиха възхода му.

В Европа инвеститорите споделиха бичи сантимента отвъд Океана. Немският DAX се съвзе и отново е в подножието на рекордни стойности, след като напредна с 1%. FTSE 100 също се покачи с 0.85%.

Нефтът завърши седмицата на зелено и е на път да се възвърне от падението си в понеделник – цените на WTI се търгуват на нива от 72.17 USD за барел. Златото поевтиня в последния търговски ден за сметка на силния долар, но все пак остана около психологическата граница от 1 800 USD. Тройунция се търгува за 1 802 USD.

Акценти днес

Икономически данни – продажби на нови жилища в САЩ

Понеделник ще бъде спокоен ден откъм икономически събития, в който се открояват единствено данните за нови жилища за юни в САЩ.

Инструмент на фокус

Salesforce

След като намериха временния си връх в началото на месеца, акциите на компанията бързо се консолидираха и дори направиха малка корекция, предвещана от отразената в бавния Стохастик дивергенция. Позната подкрепа на около 235 USD бе срещната и цената бързо отскочи, за да надмине скорошните нива на консолидация и дори да подгони нов рекорд.

EUR/USD

Макар и да завърши последните две търговски сесии на зелено, най-търгуваната валутна двойка все още се намира в низходящ тренд. Последните няколко движения задълбочиха мечи настроенията и не дават ясни сигнали за сериозен устрем нагоре, особено имайки предвид разстоянието от 50 ЕМА, която дълго време служеше за подкрепа. Важно е и да се отбележи формирането на все по-ниски върхове и дъна, което задълбочава низходящото движение. Близостта до прекупените стойности на RSI индикатора е позитив, но все още не би се приел като сигнал за обръщане на тренда.

Silver

Спот цената на среброто е на път да формира нов цикъл на консолидацията, след като дълго време така и не се задържа трайно над 26 USD и под 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Сивият метал формира ново ниво на подкрепа около 25 USD, чието пробиване би затвърдило силния низходящ тренд и трудната за преодоляване, а вече и за достигане, съпротива около 28 USD. Тясно обвързано със златото, което също се консолидира в последните няколко сесии, среброто, по подобие на жълтия метал, чака своя ясен сигнал за движение.

DAX

Индексът на най-големите 30 немски компании официално се задържа над 50 ЕМА в петък, след като началото на седмицата беляза първото й по-сериозно преминаване от месеци насам. Цената бързо отскочи от локална подкрепа, която крепи възходящия тренд и не позволява трайно задържане под нива от 15 000. Сега като че ли отново следва преследване на рекордите около 15 750, където обаче срещаме съпротива на няколко пъти, потвърдено и от прекупените стойности на бавния Стохастик.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg