Американският растеж се забавя

Ниската инфлация вероятно ще забави Фед в решението за по-високи лихви

Американският растеж се забавя
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Икономическият растеж на САЩ се е забавил в края на годината, става ясно от предварителните данни за четвъртото тримесечие на Департамента по търговия. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,6% на годишна база за периода октомври-декември.

Забавянето идва след две тримесечие на ускорен растеж, през последното, от които, той достигна 5%. Все пак очакванията са, че забавянето е еднократен ефект от поевтиняването на горивата и ще бъде наваксано през тази година. Оценките за първото тримесечие са за ръст от 2,5%, който обаче ще се ускори през останалите девет месеца.

Данните се формират от слаби инвестиционни разходи и по-голям търговски дефицит, които успяват да надделеят над най-силния ръст във вътрешното потребление от 2006 г. насам. То е нараснало с 4,3%, при 3,2% през третото тримесечие на 2006 г. Разходите за бизнес оборудване намаляват с 1,9% - най-значителен спад от април-юни 2009 г.

 Измерителят на търсенето (без запасите и правителствените разходи) нараства с 3,9%, при 4,1% за предходното тримесечие.  

„Силата на вътрешното търсене преодолява затрудненията в основните търговски партньори на САЩ, както намаляването на износа, в следствие от поскъпването на долара. Рязкото спадане на котировките на петрола потискат инвестициите, но пък са в полза на потребителите, тъй като оставят в тях по-голям разполагаем доход“, коментира Сам Бълард, главен икономист в Wells Fargo, цитиран от Reuters.

Предварителните данни сочат, че за растежът за цялата 2014 г. е бил 2,4%, при 2,2% за предходните 12 месеца. Само преди два дни Федералният резерв обяви, че щатската икономика расте със „стабилен темп“, което подкрепи очакванията, че до края на годината предстои повишаване в основните лихви, държани близо до нулата от края на 2008 г. насам.

Индексът на персоналните потребителски разходи се е свил с 0,5 през четвъртото тримесечие, воден от тенденцията при горивата. Изключвайки храните и енергийните продукти, измерителят показва инфлация от 1,1%.

„Инфлацията вероятно ще остане крехка и през 2015 г., което означава, че вероятно Фед ще изчака до септември преди да започне бавен и продължителен цикъл на промяна в политиката си“, посочва Мишел Майер, главен икономист в Bank of America Merrill Lynch.

Подкрепи Economic.bg