Американците са свили с 40% плащанията с кредитни карти

Плащаният за „несъществени“ неща са се сринали с 50%, а за ресторанти – със 70%

Американците са свили с 40% плащанията с кредитни карти

Снимка: БТА

600 ~ 2 мин. четене

Разходите за кредитни карти сред някои от американските клиенти на JP Morgan Chase & Co са паднали с 40% през март и началото на април в сравнение с миналата година. Причината, според банката, е, че американците си останаха у дома, за да се защитят срещу новия коронавирус.

Според доклада на JP Morgan разходите за несъществени стоки и услуги, като търговията на дребно, ресторантите и развлеченията, рязко са паднали. Всъщност банката отчита, че спадът е само при тези пера. Засега анализът показва, че намаленото потребление се дължи по-скоро на стоенето вкъщи, отколкото на загубата на работни места в страната. В Съединените щати над 32 млн. души са подали молби за обезщетения за безработица от март досега.

„Въпреки че е изненадващо, очакваме това да се промени с течение на времето, тъй като съкращенията, застраховките и застраховката за безработица допълнително влияят върху банковите сметки на семействата“, казва Даяна Фарел, президент и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase Institute.

Общият спад на разходите на домакинствата е 8 пъти по-голям от средния през месеците преди въвеждането на ограниченията, пише Reuters.

Коронавирус епидемията принуди правителствата по целия свят да наложат заповеди за блокиране, за да ограничат бързото му разпространение, осакатяващо икономическата активност.

Федералният резерв на САЩ предупреди тази седмица, че страната вероятно ще се сблъска със слаб икономически растеж за „продължителен период“.

JPMorgan Chase Institu е проучил анонимни данни за разходите на повече от 8 млн. клиенти на кредитни карти Chase за периода от 1 март до 11 април. Потребителите, които отчитат доходи от домакинствата под 26 000 долара, намаляват разходите с 38%, докато по-заможните картодържатели с доходи над 95 000 долара намаляват разходите с 46%. Групата казва, че разликата до голяма степен отразява по-високите средни разходи на по-заможните домакинства.

Докладът показа и основните разходи, като например за хранителни стоки и здравеопазване, първоначално намалели с 20%, преди да се качат обратно.

Разходите за несъществени неща са паднали с 50%, а за ресторанти - със 70%.

Коментари: 0