Анализатори предупреждават за възможно възраждане на „Ислямска държава“

Във всеки район има по един малък Ал Багдади, обясняват експерти

Анализатори предупреждават за възможно възраждане на „Ислямска държава“

От конфликтите между сирийския лидер Башар Асад и турския президент Реджеп Ердоган, както и между Асад и кюрдите, може да се възползва терористичната организация „Ислямска държава“. За това предупреждават анализатори пред БНР.

Фабрис Баланш от Лионския университет обясни, че силата на групировката е в децентрализираната ѝ организация. След ликвидирането на лидера ѝ Ал Багдади тя вече има нов лидер, който ще командва 14 хиляди бойци, допълва той.

„Във всеки отделен район, където действа „Ислямска държава“, има по един малък Ал Багдади, който ръководи местните терористи. Самият Ал Багдади бе просто символична фигура“, каза Баланш пред БНР.

Тома Пиере от Института за изследване на арабския и ислямския свят в Екс ан Прованс допълни: „Стратегията на „Ислямска държава“ е дългосрочна. Тя трябва да възстанови организационните си мрежи, човешките си ресурси, така че на първо време ще се придържа към партизанска тактика. Ще разширява операциите си постепенно, но това ще отнеме доста време“.

Припомняме, че в края на октомври стана ясно, че лидерът на ИДИЛ, Абу Бакр Ал Багдади, е убит. Според турския президент Реджеп Ердоган убийството на Ал Багдади е повратна точка в борбата с тероризма. Афганистан и Израел приветстваха новината, а иранският министър на информацията Мохамед Джавад Азари - Джароми написа в Twitter, че „убийството на Багдади не е голяма работа, просто си убил собственото си творение“. Франция и Великобритания са на мнение, че борбата все още не е приключила, а Япония и Австралия определят убийството като важна стъпка към мира и стабилността.

Руските издания пишат, че гибелта на лидера на „Ислямска държава“ не променя особено нещата. Последното оръжие на джихадистите е интернет пропагандата, тъй като днес ИДИЛ е само интернет организация. Халифатът е унищожен на терен от руските, сирийските, американските военни и кюрдите, а митът за непобедимостта на „войните на Аллах“ е стъпкан.

Изданието „Взгляд“ предупреждава, че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне ако Ал Багдади наистина е мъртъв, защото редица от най-радикалните му привърженици може да последват примера му и да сложат „джихадистки пояс“. Американският министър на отбраната Марк Еспър е категоричен, че САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери след премахването на главатаря.

Коментари: 0