Андрей Ковачев: Тази година ще бъде съдбоносна за бъдещето на ЕС

България има стратегическо значение за разрешаването на кризите по границите

Андрей Ковачев: Тази година ще бъде съдбоносна за бъдещето на ЕС
208 ~ 3 мин. четене

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев бе почетен гост при откриването на политическата година във федерална провинция Тюрингия по покана на депутата от Германския Бундестаг Манфред Грунд. Празничното събитие се организира от Християн-демократичния съюз в град Айхсфелд и събира на едно място представители на малкия и средния бизнес, политиката и медиите.  Основен оратор на тазгодишното издание бе председателят на групата на ХДС/ХСС в Бундестага Фолкер Каудер.

В своето слово пред стотиците присъстващи българският евродепутат определи предстоящата година като съдбоносна, защото Европейският съюз трябва да се справи с няколко кризи и да излезе от тях по-силен или рискува несъзнателно да се насочи към истинска катастрофа. Той отбеляза, че ЕС е безпрецедентен политически проект, който не е застрахован срещу провал и от мобилизирането на общите усилия зависи дали успешно ще бъдат защитени постиженията на европейската интеграция. Според него връщането към национални граници би нанесло огромни политически и икономически вреди без да допринесе чувствително за повишаване на сигурността на европейските граждани.

"Кризите, които през последните години сериозно разклатиха европейската конструкция, се дължат на това, че в много отношения Европа е спряла по средата на своя път интеграционен път и няма воля и смелост да продължи. Имаме икономически и паричен съюз без достатъчна координация на фискалните политики, както и свободно движение без европейско управление на външните граници. Това са истинските причини за сегашните проблемите и ренационализацията на политическите решения по никакъв начин няма да помогне за тяхното разрешаване", заяви Ковачев.

Българският евродепутат подчерта, че последните кризи са разкрили не само недостатъци, но и са показали колко силно са обвързани страните-членки помежду си.

"Европейският съюз е доброволно обединение на равноправни партньори,  също като един брак. Затова ние трябва да останем единни - както в добри, така и в лоши времена", добави Ковачев.

Според него солидарността не е еднопосочна улица, която важи само са европейски фондове, а преди всичко означава осъществяването на общи интереси като запазването на Шенгенското пространство, което носи предимства на всички.

Ковачев не пропусна да отбележи ролята на Германия и правителството на канцлера Ангела Меркел, което със своя политически ангажимент и морално лидерство е показало, че страната е сърцето на Европа не само в географски смисъл.

Българският евродепутат запозна германската публика с дългия и трънлив път, който България е извървяла по пътя на своята европейска интеграция, подчертавайки, че това е един от основните двигатели за положителните обществени и икономически промени. Според него присъединяването на страната към ЕС е най-важното събитие през последните 26 години, което е определило посоката на политическото й развитие и е от решаващо значение за наваксването на нейното изоставането заради тежкото комунистическо наследство.

"Днес със сигурност можем да кажем, че решението за приемането на Родината ми в Европейския съюз беше правилно и изключително прозорливо, защото донесе повече стабилност и сигурност на целия регион", заяви Ковачев.

Той подчерта, че заради географското си положение България има стратегическо значение за разрешаването на кризите по границите на ЕС и като надежден партньор отстоява европейските ценности както срещу заплахата от религиозен фундаментализъм, така и срещу възраждането на политиката на сфери на влияние в Източна Европа.

"През последната година България успя да запази своята стабилност в една изключително неспокойна и непредсказуема среда. Имаме годишен икономически ръст от около 3%, а бюджетният дефицит и държавният дълг са едни от най-ниските в Европа!", отбеляза Ковачев.

Подкрепи Economic.bg