Ангелкова: Кадри в туризма могат да се осигурят чрез Център за квалификация

Има голям проблем с издаването на работните визи тип „D“, които са предназначени за работници от държави извън ЕС

Ангелкова: Кадри в туризма могат да се осигурят чрез Център за квалификация
Едно от решенията на проблема с кадрите в туризма е създаването на Център за квалификация и преквалификация на кадрите, по примера на Португалия и Испания. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на конференцията „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„От 2019 г. да има пилотен проект, който да има договори с всички професионални гимназии по туризъм“, добави тя.

По думите ѝ и в туризма осезаемо се чувства липсата на работна ръка и сезонният характер обуславя това. „Над 90% от услугата зависи от това колко качествено се предлага тя, за да може тези, които са избрали България за туристическа дестинация, да се върнат в нея“, смята Ангелкова. Проблем е заплащането и условията на труд.

Според министъра на туризма има голям проблем с издаването на работните визи тип „D“, които са предназначени за работници от държави извън Европейския съюз. В момента при изтичане на визата, работникът трябва да се върне в собствената си държава, след което да кандидатства за нова виза и се чака за нейното получаване. „И докато всичко това се случи, той сезонът вече е свършил“, коментира министърът.

Тя добави, че целта на министерството е да постигне устойчив ръст в сектора. „Очакваме ръст около 5% за летния сезон и близо 4 млрд. лв. приходи от международен туризъм“, добави тя.

Важен процес, според нея, е пряката връзка между образованието и бизнеса. „Невинаги има желаещи от бизнеса да сключат договори със съответната гимназия. За да намерим баланс, трябват усилия между всички страни“, категорична е Ангелкова.
Коментари: 0