Ангелкова очаква 5% повече чужди туристи през лятото

Ще има значителни ръстове от пазари като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция и САЩ

Ангелкова очаква 5% повече чужди туристи през лятото

Снимка: Economic.bg

Увеличението при чуждестранните посещения за лятото спрямо рекордната 2017 г. ще е 5%. Това е прогнозата на министъра на туризма Николина Ангелкова, която днес откри новия сезон в Слънчев бряг. Според нея ще има значителни ръстове от пазари като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори от САЩ, където миналата година за първи път стартира кампанията за дигитална реклама на страната ни.

Министърът посочи, че пътуванията за лятна почивка по Черноморието са сред най-предпочитаните от туристите у нас. Това прави морския туризъм основен и ключов продукт за устойчивото развитие на целия сектор. „Над 70% от туристите идват в България за лятна ваканция, подчерта Ангелкова и припомни, че в периода юни–септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения бяха над 5.3 млн. броя. „Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1.9 млн. спрямо 1.6 млн. души година по-рано“, каза още тя.

Министър Ангелкова очаква повече посетители в Слънчев бряг. Един от показателите е увеличеният брой заявени полети към Летище Бургас. Данните към момента са за ръст на самолетодвиженията от 18%, повече са и заявените полети от Германия, Полша, Великобритания, Чехия, Израел. През миналото лято пренощувалите в местата за настаняване в курорта са били над 756 хил., а реализираните нощувки повече от 5 млн. Близо 6% е ръстът в приходите от нощувки, достигайки близо 270 млн. лв.
Коментари: 0