Ангелкова предлага старт на летния сезон от 1 юли

Обсъждат се мерки за поетапно отваряне на хотели и заведения и за социална дистанция на плажовете

Ангелкова предлага старт на летния сезон от 1 юли

Снимка: Economic.bg/Архив

10134 ~ 2 мин. четене
Подготовката за летния сезон да започне на 15 юни, а самият сезон - на 1 юли, предлага министърът на туризма Николина Ангелкова в нов план за туристическия сектор, направен след диалог с представители на бранша. Това обяви самата тя на брифинг тази сутрин в Министерския съвет. Плановете ще бъдат подробно представени и на Националния оперативен щаб и на всички представители на бранша, макар и предварително да са обсъждани с тях и да са включени и техни предложения, поясни министърът.

Планът предвижда поетапно да бъдат отворени местата за настаняване и за хранене, като се започне с откритите части на заведенията за хранене и малките хотели, поясни тя. Разработен е план с препоръки за тях, за да започнат подготовката, тъй като тя изисква време. 

Насоки са разработени и за плажовете, като ще се обсъди с щаба какви мерки са необходими по отношение разполагането на чадъри и шезлонги в платените и свободни зони на плажовете, за да се спазва социална дистанция. Министърът поясни, че предстоят срещи с концесионерите на плажовете за обсъждане на такива мерки.

Ангелкова отново призова всички българи да изберат за почивката си това лято, макар и късна, български дестинации.

Тя поясни, че основен акцент на програмата за възстановяване на сектора е насърчаването на вътрешния туризъм, както и на организираните пътувания.

Макар и засега да няма яснота по отношение на задграничните пътувания в рамките на ЕС, както и до трети страни, Ангелкова обясни, че е в постоянен контакт с най-големите международни туроператори и те са я уверили, че след датата 15 юни натам нямат засега предвидени откази от резервации.

Ангелкова даде подробности за проведеното вчера онлайн заседание на министрите на туризма от държавите от Блока, където са обсъдени мерки за възстановяването на сектора на европейско ниво.

На първо място, министрите са препоръчали да се създаде компенсационен фонд при пътуванията, който да осигури ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Целта е той да подпомогне възстановяването на средства от доставчиците на услугите към клиентите, за да се избегнат фалити по веригата.

Министрите са препоръчали в изготвяния от Европейската комисия възстановителен план след бавното излизане от националните блокировки за сектор Туризъм да бъдат отделени поне 20% от средствата.
Ангелкова подчерта, че у нас секторът формира 12% от брутния вътрешен продукт и 11% от заетостта.

Министрите на туризма се надяват да бъде изготвен и единен за ЕС план с правила за поетапно отваряне на границите за вътрешни пътувания в ЕС, а след това и извън Блока, както и да се направят по-гъвкави режими за туристически визи за граждани на трети страни. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.

Задължително е да има и единна европейска стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.
Подкрепи Economic.bg