Ангелов се оплака от „общественото пространство“

Здравният министър не разбира защо хората не разбират хаотичните действия на властта при управлението на кризата

Ангелов се оплака от „общественото пространство“

Снимка: Красимир Свраков

3740 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В последните дни открих тъжна закономерност по отношение на мерките. Когато затягаме мерките заради покачване на заболеваемостта, се говори, че вредим на икономиката. Когато в резултат на намаляване на случаите разхлабваме мерките, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е всичко, което се твърди в общественото пространство.

Мерки срещу COVID-19

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Според него благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, е запазено устойчиво ниво на заболеваемост в Европа. „Мерките са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност в сравнение с ЕС“, каза Ангелов.

Той посочи, че заради негативните реакции в обществото той и екипът му плащат „изключително висока лична цена и цена като екип“. „Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус“, каза още той.

„Днес осъзнавам, че сме били прави, отчитайки всичко това. Не мога да подмина и това, което се случва на ниво ЕС. Проблемите с доставките на ваксини, проблемите на отделните държави, на Европейската комисия. Всичко рефлектира и върху нашата страна. Еврокомисарят по здравеопазването ни каза, да се отмени забраната за износ на лекарства и кислород. Осъзнавам, че сме една общност, но винаги, във всичките си действия, се ръководим от интересите на българския народ. Винаги мислим първо за нашите граждани и след това за всички останали“, каза здравният министър.

От брифинга става ясно, че въпреки нарастващите нива на заболеваемост и мрачните прогнози на самия Щаб, нищо няма да се променя по отношение на мерките, т.е. всичко с изключение на ресторантите и нощните заведения извън хотелите продължава да работи. Така Ангелов изпълнява разпорежданията на премиера Бойко Борисов, който преди дни „препоръча“ на лекарите не само да не затварят нищо, но „дори напротив“.

Припомняме, че властта говореше същите неща през есента на 2020 г. Месеци наред и Борисов, и Ангелов категорично отказваха да въведат ограничителни мерки. Вследствие на това България беше на първо място в Европа по смъртност, като имаше дни, в които леталните случаи надхвърляха 200. Преди две седмици Ангелов обяви, че всяко решение на Щаба се взима единствено на база научни данни, като се използва специална Тексаска скала.

По време на днешния брифинг председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че заболеваемостта в България последната седмица се е увеличила с 32% спрямо предходните седем дни. В сравнение с две седмици по-рано скокът е с 54%. „Смъртността се е увеличила само с 4%. Но на база предишните протичания на епидемията, смъртността следва заболеваемостта с около 16 дни“, каза Мутафчийски.

Подкрепи Economic.bg