Анкета на Reuters: Фед отново ще намали ставките през март

Част от анализаторите очакват лихвените проценти на Фед да стигнат 0% до средата на тази година

Анкета на Reuters: Фед отново ще намали ставките през март

Председателят на Фед Джером Пауъл

Снимка: @federalreserve

724 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Reuters направи анкета сред доказали се икономисти, след като Фед намали лихвените проценти с 50 базисни пункта и предприе за първи път подобен ход от финансовата криза насам. С тези действия се цели компенсиране на икономическите рискове от вируса, който тресе финансовите пазари от седмици.

Но голяма част от анкетираните (малко над 85%) оспориха този ход, казвайки, че намаляването на лихвите не е най-ефективната политика за борба последствията от разпространяващата се епидемия. Намалението не успя да успокои световните финансови пазари, като доходността от облигациите потъна. Индексът S&P 500 падна с над 10% при затварянето си на 19 февруари. Тогава регистрира най-големия седмичен спад от октомври 2008 г.

„Решението на Фед да намали лихвените проценти е ужасно необмислено. Ако станем сведели на бързо увеличение на броя на заразените или починалите от вируса, не знам дали действията на Фед ще имат трайни ползи за фондовата борса, но със сигурност няма да допринесат за засилване на икономиката", отбеляза Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpoint.

„Централната банка жертва най-ценното си оръжие, а ако това не е от полза, тогава какво следва? Аргументът, че Фед трябва да реагира бързо и агресивно, като изпреварва събитията, е убедителен, но в този случай Фед не може да направи много. Аз просто не разбирам защо действа така", сподели икономистът.

В анкетата, проведена в периода 4-6 март, 44 от запитани 75 експерти в областта на финансите очакват най-малко 25 базисни пункта намаление на лихвените проценти на заседанието на Фед (17-18 март). Към тях се включват и деветима, които прогнозират намаление с 0.5% на срещата. Останалите 31 не очакват промяна.

Средните прогнози от запитването са за още едно намаление до края на второто тримесечие, като основният лихвен процент ще достигне 0.50-0.75%. „Въпреки че срещата през март е близо, ние смятаме, че Фед ще направи намаление от още 25 базисни пункта“, заяви Мишел Майер, американски икономист от Bank of America.

На въпрос дали Фед трябва да намали още повече лихвите през март, респондентите бяха разделени по равен брой, като поставиха под въпрос дали паричната политика е правилният инструмент за борба с краткосрочното икономическо забавяне, водено от вируса.

„Несигурността е висока заради няколко неизвестни – действията на Фед, броят на заразените в през следващите седмици в САЩ и по света, както и финансовите условия“, пише Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs. „Предвид всичко случващо се, очакваме допълнително намаление от 25 базисни пункта по време на срещата на 17-18 март, последвано от също толкова голямо съкращение през април“, според представителя на банката.

Коронавирусът предизвика промени във веригата на доставки, прекрати пътувания по цял свят, принуди фабрики в Китай да прекратят дейността си и блокира достъпа до някои градове.

Вероятността в САЩ да има рецесия през следващите две години се увеличава. Рискът за следващата година нарасна до 30%, като прогнозите от миналия месец бяха за 23%. За 2022 г. очакванията на анализаторите се покачиха от 30% на 40%.

Трима икономисти стигнаха дотам, че прогнозират лихвените проценти на Фед да стигнат 0% до средата на тази година, а други трима заявиха, че ще достигнат това ниво до края на следващата година.

Някои от централни банки, включително тези на Канада, Австралия и Малайзия, тази седмица последваха примера на Фед, а други като Япония се очаква да го направят скоро. Икономическият удар в Китай се очаква да бъде по-тежък през текущото тримесечие, отколкото се смяташе преди три седмици, като предизвика очаквания за намаляване на лихвените проценти.

Коментари: 0