\"Антонов\" с оферта за Air Force One към Тръмп

По-рано бъдещият президент разкритикува \"Боинг\" за високите разходи

\
3845 ~ 1 мин. четене
Украинската самолетостроителна компания "Антонов" е предложил на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да използва техен лайнер за президентски самолет. "Може би е по-добре да се разгледа кандидатурата на самолет "Антонов" като президентски?", пише на страницата на украинското предприятие в Twitter.

Тръмп заплаши да анулира сделката с Boeing за бъдещия Air Force One заради прекалено високата цена от 4 милиарда долара.

В момента президентът на САЩ използва два Boeing 747-200B, които са произведени преди около 30 години. Планира се новите машини да бъдат на разположение чак през 2023-2024 г. Това би означавало, че Тръмп може да се възползва от тях, само ако бъде преизбран за втори президентски мандат.

През януари компанията Boeing получи договор за разработка на ново поколение самолети за президента на САЩ на базата на търговския лайнер Boeing 747-8. По първоначални разчети стойността на сделката възлизаше на 3 милиарда долара.

Концернът "Антонов" беше създаден през 2005 година, обединявайки съществуващото от 1989 година едноименно предприятие с киевското конструкторско бюро "Антонов". Сред разработките на предприятието са товарните гиганти "Руслан" и "Мрия" (на снимката).
Подкрепи Economic.bg