Анулира ли се вотът в Истанбул, трябва да се отмени и мандатът на Ердоган

Това смята опозицията, според която едни и същи регламенти са важали и при двата вида избори

Анулира ли се вотът в Истанбул, трябва да се отмени и мандатът на Ердоган

Снимка: БТА

3203 ~ 2 мин. четене
Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция заяви в сряда, че официално е поискала отмяната на мандата на президента Реджеп Тайип Ердоган – заради същите мотиви, с които неговата управляваща Партия на справедливостта обяви кметския вот от 31 март в Истанбул за опорочен. 

Тази седмица стана ясно, че в най-големия турски град с бюджет от близо 4 млрд. долара ще има повторни избори за градоначалник. Това се случи, след като на 31 март за първи път от 25 години насам управляващата коалиция и нейните предшестващи формации загубиха контрола над Истанбул, откъдето впрочем стартира и политическата кариера на самия Ердоган, също избран някога за кемт. 

Тазгодишната надпревара обаче нанесе тежък удар на управляващите, след като бе драматично извоювана от Екрем Имамоглу от опозиционната НРП. Самият Ердоган не можа да превъзмогне загубата и каза, че изборите в Истанбул са помрачени от „организирана корупция“ и незаконност.

След седмици на обжалвания в понеделник Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция в крайна сметка постанови повторно провеждане на изборите за кмет на Истанбул. Пти това положение НРП настоява да се отменят и резултатите за общински съвети, където партията на Ердоган все пак извоюва мнозинство. 

В решението си ВИК изтъква недостатъци при назначаването на длъжностни лица в избирателните секции. Според парията на Ердоган това, че лицата, които не са държавни служители, са назначени в в секциите, са част от организирана престъпност. 

Парадоксът е, че ВИК остави резултатите за областните администрации, общинските съвети и местните служители непокътнати. Според НРП обаче в това няма смисъл, тъй като гласовете и за четирите вида избори са били подадени в едни и същи пликове и са преброени от едни и същи длъжностни лица. 

„Ако оттеглим мандата на Екрем Имамоглу... тогава трябва също да анулирате мандата на президента Ердоган, защото същите закони, същите регламенти, същите заявления, едни и същи избирателни секции и условия бяха налице и в двата избора“, заяви заместник-председателят на НРП Мухарем Еркек пред репортери, цитиран от Reuters. 

Коментари: 0