АПИ: 16 тунела у нас са опасни и крият риск от инциденти

Някои от тях ще бъдат затворени при необходимост, увери Пирин Пенчев

АПИ: 16 тунела у нас са опасни и крият риск от инциденти

Снимка: Economic.bg

3851 ~ 1 мин. четене
16 български тунела са опасни и крият риск от инциденти. Това показва проверката на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която обхвана 34 тунела по републиканската пътна мрежа и бе извършена след инцидента в тунел Ечемишка.

Сред тунелите, които крият най-висок риск на опасност, са тези на Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите Топли дол, Витиня и Ечемишка. 

"Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени при необходимост", заяви председателят на Управителния съвет на АПИ Пирин Пенчев пред БНТ. 

По думите му поддържането на Републиканската пътна мрежа изпитва остър недостиг на финансов ресурс през последните две и повече десетилетия. 

"Има рискове, има комисия, която оценява риска, и ако е необходимо след преглед опасните съоръжения ще бъдат затворени", увери Пенчев. Той обясни, че АПИ ще поиска от регионалния министър разрешение обследването на всички опасни съоръжения да стане публично достояние. 

"Всички трябва да знаят какви са ни проблемите и колко пари са необходими. Пътищата са една скъпа услуга за обществото и икономиката", категоричен е Пирин Пенчев.
Подкрепи Economic.bg