АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле

По-рано ЕК определи проекта за грешен и отказа финансиране

АПИ оттегля проекта за „Струма“ през Кресненското дефиле

Снимка: Economic.bg/Архив

България оттегля проекта за строежа на „Струма“ през Кресненското дефиле, но продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Днес българската страна информира Европейската комисия за решението си да оттегли Формуляра за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от Кохезионния фонд на ЕС, който беше подаден за одобрение на 9 август 2019 г. Институциите продължават работа по подготовката на апликационната форма с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Европейска комисия, която вече представи своя Европейски зелен пакт, пишат от АПИ.

 От пътната агенция казват, че решението е взето след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до обществено мнение, което категорично определя довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле като изключително важно с оглед на пътната безопасност.

Припомняме, че в края на месец октомври 2019 г. Европейската комисия отказа да финансира дострояването на въпросния участък, а причините бяха няколко. От Еврокомисията заявиха, че проектът за строителство през защитените зони във вида, в който България го е изпратила, е в нарушение на европейските директиви, а графикът и сумата, написани в документите, са необмислени или сгрешени.

В писмото се казва още, че трасето, одобрено с оценка за въздействие на околната среда преди две години, не е същото,като това, за което страната ни иска да получи финансиране от Брюксел. Ако проектът не бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията.

В същото време от АПИ заявиха днес: „Българската страна винаги е била наясно с трудностите, свързани с опазването на природата в този участък, както и с необходимостта да се намери балансирано решение, отговарящо на екологичните и на транспортните цели. Предвид чувствителната от екологична гледна точка защитена зона, в която се намира отсечката между Крупник и Кресна“.

От пътната агенция казват още, че с цел да се намали въздействието върху обектите от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция „Пътна инфраструктура“ се ангажира до края на 2020 г. да изпълни поредица от смекчаващи мерки, а именно: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно разположена мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на големите съоръжения.

„За повишаване на пътната безопасност ще се анализира възможността за изграждане на видео система за наблюдение и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и анализ за безопасното му поемане, както и подобряване организацията на движение в Кресненското дефиле“, заявиха още от АПИ.

Коментари: 0