АПИ призовава шофьорите да сложат зимни гуми

Законът не задължава използването на този тип гуми, а само наличието на грайфер над 4 мм

АПИ призовава шофьорите да сложат зимни гуми
Агенция "Пътна инфраструктура" призовава всички шофьори да заменят летните гуми със зимни, въпреки че няма такова изискване по закон. Последните нормативни промени задължават шофьорите от 1 ноември да карат с гуми, чийто грайфер е най-малко 4 мм. Досега изискването бе за 1.6 мм.

От Агенцията припомнят, че предстои понижение на температурите през следващите дни, а на много места в началото на новата седмица се очаква дъждът да премине в сняг. Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили е необходимо да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на „Пътна полиция“, напомня АПИ. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

АПИ уверява, че пътните управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа при снеговалеж.

На Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия (ПТП) – 19 ноември, всички знаци по пътищата, които имат възможност за дистанционно изменение, ще бъдат с апел към шофьорите да карат внимателно.
Коментари: 0