АПИ пуска първата отсечка от „Европа“ в началото на ноември

Става въпрос за 17 км от новата магистрала между Драгоман и Сливница

АПИ пуска първата отсечка от „Европа“ в началото на ноември 8 Снимки

Снимка: АПИ

В началото на ноември ще е готов 17-километровият участък от автомагистралата от София до ГКПП „Калотина“, наречена магистрала „Европа“, между Драгоман и Сливница. Срокът за завършването на участъка по договор изтича през април 2021 г., но министър-председателя Бойко Борисов обеща, че ще бъде готова до края на ноември 2020 г.

Сега Агенция "Пътна инфраструктура" потвърди предсрочното пускане. Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница (от км 15+500 до км 32+447.20) започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117.3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“.

В участъка има два нови пътни възела „Сливница 1" и „Сливница 2", които са с енергоефективно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14.5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари т. г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Коментари: 0