АПИ забранява движението на ТИР-ове по магистралите всеки петък и неделя

Забрани ще има и при повече от два последователни почивни дни, но само в посоката с очакван засилен трафик

АПИ забранява движението на ТИР-ове по магистралите всеки петък и неделя

Снимка: Economic.bg/Архив

Агенция „Пътна инфраструктура“ забранява движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по най-натоварените автомагистрални отсечки всеки петък от 18 до 20 ч. и неделя от 16 до 20 ч. Забраната ще влезе в сила от 2020 г. и ще важи за периода от 15 юни до 15 септември.

Това става ясно от съвместна заповед на председателя на УС на АПИ, директора на ГД „Национална сигурност“ и изпълнителния директор ан ИА „Автомобилна администрация“. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на АПИ.

Според новите разпоредби движението на ТИР-овете през летните месеци ще бъде ограничено по АМ „Тракия“ в петък за участъка от София до Пловдив за пътуващите към Пловдив, а в неделя за отсечката Пловдив - София за пътуващите към столицата. 

По „Хемус“ ще бъде забранено движение на тежкотоварните камиони над 12 тона в петък и неделя в опредлените летни месеци, от София до пътната връзка при кръстовището с път I-4 (при 87-ми км) в двете посоки.

По „Струма“ забраната в петък ще е за участъка от София до Симитли в посока ГКПП „Кулата“ и в неделя от Сандански до Кресна за пътуващите към София. Забраната по автомагистрала „Марица“ ще важи само за неделя за пътуващите от Харманли до „Тракия“.

Забрани за движение на ТИР-ове ще има и по републиканската пътна мрежа в посока от Ребърково до Ботевград. Както и по път I-1 - от етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград до Кресна. По пътя  I-5 Русе – Бяла, I-9 Варна – Бургас и път II-99 Бургас - Царево. Забраните за тези пътища ще важат от 15 юни до 15 септември всеки петък от 17 до 20 ч. и всяка неделя от 14 до 20 ч.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR), уточняват от АПИ.

Както и досега през 2020 г. при повече от два почивни и празнични дни, трафикът на тежкотоварните автомобили ще се ограничава в последния работен ден от 16 ч. до 20 ч. и в последния почивен ден - от 14 ч. до 20 ч. За първа година спирането на тежкотоварните превозни средства ще бъде само в посоката с очакван засилен трафик. Целта е повишаване на безопасността на движение, когато много хора тръгват на път, и на пропускливостта на пътната инфраструктура, съобщават от пътната агенция.

Коментари: 0