Apple помага на Samsung да постигне рекордна печалба

Анализаторите все пак очакват слаби продажби на корейските смартфони

Apple помага на Samsung да постигне рекордна печалба

Ди Джей Кох, ръководител на мобилното звено на Samsung

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Samsung е устремена към поредната си рекордна печалба, а новите iPhone модели на конкурентната Apple ще ѝ помогнат за това. Двете компании от години се надпреварват в сегмента на високия клас смартфони, но корейският играч все още осигурява ключови части за устройствата на своя американски съперник. 

В петък Samsung обяви, че очаква оперативна печалба от 17.6 трлн. вона (15.6 млрд. долара) за третото тримесечие, предава CNN. Ако прогнозата е вярна, това ще означава не просто 20% ръст на годишна база, но и най-високата печалба на гиганта в историята изобщо.  

Компанията все още не е предоставила подробна разбивка на финансовите си резултати за периода от юли до септември. Анализатори обаче коментират, че рекордът може да се дължи на силните продажби на чипове с памет, ръста на приходите от бизнеса с дисплеи и котирането на потребителска електроника на марката. Това обясняват от инвестиционната банка Daiwa Capital Markets. Новите iPhone модели, също като предшествениците си, използват дисплеите на Samsung, а през това тримесечие маржовете са още по-високи. 

Засега Samsung радва инвеститорите с все по-високи и по-високи печалби, но въпросът е колко дълго може да продължава този тренд. Анализаторите предупреждават за забавяне на търсенето и спада в цените на някои памет чипове. Именно този бизнес носи най-големи печалби на компанията. 

Напоследък гигантът губи позиции и на мобилния пазар, като анализаторите очакват Samsung да съобщи разочароващи данни за продажбите на телефони през третото тримесечие въпреки дебютиралия през август Note 9. 

Samsung все още е смартофн производител номер едно, но пазарният ѝ дял се свива за сметка на напористите китайски брандове като Huawei и Xiaomi.  

Подробните финансови резултати за третото тримесечие на корейския технологичен гигант ще бъдат обявени в края на октомври. 
Коментари: 0