Apple призна за бъг във FaceTime, който позволява подслушване

Още тази седмица ще бъде пусната актуализация на софтуера за отстраняване на проблема

Apple призна за бъг във FaceTime, който позволява подслушване

Снимка: Pixabay

Apple призна за бъг в софтуера за FaceTime, който позволява кратко подслушване - дори ако получателят не е успял да вдигне при повикване. В някои случаи iPhone-ът изпраща видео без знанието на получателя.

Компанията заяви, че е разработила актуализация на софтуера и тази седмица ще бъде внедрена актуализация.

Междувременно Apple забрани възможността потребителите да правят групови повиквания на FaceTime.

Проблемът, открит от блога 9to5Mac, изглежда се появява, когато и двамата потребители използват версия 12.1 на мобилната операционна система на Apple, или по-нова.

Той възниква при използването на функцията за групов чат, очевидно объркваща софтуера за активиране на микрофона на получателя, дори ако повикването не е било прието.

Подслушването приключва, когато повикването се прекъсне след твърде много позвънявания.

В допълнение към аудиото, 9to5Mac съобщи, че натискането на бутони за блокиране на разговора или изключване на устройството довежда до изпращане на видеоклип до производителя, без знанието на потребителя.

В изявление, Apple заяви: "Ние знаем за този проблем и ще го поправим с актуализация на софтуера по-късно тази седмица".

Компанията беше сериозно разкритикувана за проблема от потребители в социалните мрежи.

Иронията е, че той се случва в деня, който в САЩ се отбелязва като "Национален ден за защита на личните данни" и дори самата Apple и изпълнителният директор Том Кук участват в редица прояви, посветени на защитата на личните данни.
Коментари: 0