Асен Василев: НАП вече не се използва като бухалка срещу фирми

Финансовият министър очаква през тази година да бъдат събрани до 1.5 млрд. лв. над планираните данъчни приходи

Асен Василев: НАП вече не се използва като бухалка срещу фирми

Снимка: БТА

3488 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Румен Спецов си върши идеално работата и няма какъвто и да е проблем. Това каза в интервю за bTV служебният финансов министър Асен Василев, коментирайки скандала с новия директор на Националната агенция за приходите (НАП), който преди години е продал фирма на малоимотно лице, докато е била в процедура по ревизия. 

"Той е продал фирмата си и в това няма никакъв проблем. Към него момент е нямала никакви задължения към НАП. Не е била с ревизионен акт, който да казва, че фирмата дължи на малоимотното лице пари", каза Василев.

Той заяви, че това, което вижда, е повишена събираемост и че Спецов така е организирал работата на агенцията, че тя повече да не се използва за бухалка срещу фирми, както, по неговите думи, е било досега. "НАП вече не се използва за бухалка, досега е била използвана за бухалка. Спомняте си случая с „Хиполенд“. Всички тези практики са преустановени. В момента бизнесът е спокоен – тези, които си плащат данъците, няма от какво да се страхуват. Тези, които не плащат – от най-големите към най-малките ги проверяваме", каза Василев.

Според него събираемостта след промените, които новата власт е направила в НАП, вече е значително над плана и се очакват допълнителни 1 – 1.5 млрд. лв. отгоре в хазната. "Събираемостта вече е значително над плана. Има няколко фактора за това. Първо, икономиката се развива добре, вероятно по-добре от планираното. Втори фактор – преориентирахме НАП да работи с големите фирми и тези, които работят с обществени средства, с големи разходи със свързани фирми в чужбина. Трето – систематични проверки на големите касови наличности. Четвъртият фактор  – работа с длъжниците и част от тях вече започнаха да плащат и направиха погасителни планове", каза министърът.

Той заяви, че тези допълнителни до 1.5 млрд. лв. ще се използват при предстоящата трета вълна на COVID-19. “Почти сигурно е, че ще има трета вълна на COVID-19 и целта е да се подсигурят достатъчно средства, за да бъде достатъчно подсигурена. Ако се затварят бизнеси, да има пари за тях. Да не ни изненада, а да имаме план", kaza VAsilev.

Според него засега не е нужно да се тегли нов държавен заем, но в един момент яе трябва, тъй като трябва да се покрие планираният дефицит. Сега в Закона за бюджета има възможност за изтегляне на 3.8 млрд. дълг.

"За момента не е необходим заем, стоим добре фискално. Но един бъдещ парламент трябва да се произнесе по нашия план. Но е по-добре да оставим един план, който те могат да променят, отколкото да им кажем да се оправят сами", каза Василев.

Подкрепи Economic.bg