Атентатите в Тунис пренасочват туристи към България

Балканските и източносредиземноморските курорти стават все по-атрактивни за западноевропейците

Атентатите в Тунис пренасочват туристи към България

След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море през това лято, се насочват Испания, България, Турция и дори Гърция, пише Reuters.

Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка „Ислямска държава“, тунизийският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет. В резултат Тунис се превърна в популярна евтина дестинация за европейците, искащи да събират тен, отбелязва агенцията.

Атаката миналата седмица, при която ислямист уби 38 души, предимно британци, засили опасенията за сигурността в тази страна. По-рано през годината двама негови съмишленици застреляха в музей в столицата Тунис 22 човека, 21 от които – чужденци. Сега много туристи, планирали или резервирали почивка в северноафриканската държава, се насочват към други места.

Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментират анализатори. Малдивите, Мексико и островите от Карибския басейн по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат други тип туристи.


Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група – хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена. Друг евтин вариант са България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, отбелязва Reuters.

Според експерти част от западните туристи, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.

„След инцидента в Тунис, Турция, като мюсюлманска държава, може да бъде още по-негативно повлияна, тъй като всякакви подобни събития продължават да се случват в мюсюлманските страни“, каза Тимур Байъндър, ръководител на асоциацията на туристическите хотели и инвеститори в Турция.

Най-големите групи европейски туристи в Тунис идват от Великобритания, Франция и Германия.

Според информация на най-големият европейски туроператор TUI, компанията предлага допълнителни отстъпки и полети до Испания, България, Кипър и Гърция до края на октомври.

Главният им конкурент Thomas Cook също предприема действия в тази насока. За тези от туристите, чиито заявки пътуване са след 12 юли, компанията се отказва от определени свои такси и е добавила капацитет в Испания, Португалия, България и Турция.

Така притесненията в България за слаб туристически сезон, дължащ се на сериозния отлив на руски туристи, май ще се окажат неоправдани.

Коментари: 0