Авиокомпания от ЕС спира полетите си до Великобритания заради Brexit

Обяснението е липата на яснота за възможностите да оперира

Авиокомпания от ЕС спира полетите си до Великобритания заради Brexit
Несигурността около Brexit накара европейска авиокомпания да отмени полети до Обединеното кралство, съобщава "Индипендънт".

Румънската Blue Air, който свързва няколко британски града с дестинации в цяла Европа, съобщава, че е информирала пътниците си в Ливърпул, че техните полети са отменени.

Говорител на летище „Джон Ленън“ твърди, че „настоящата безизходица около Brexit“ означава, че превозвачът „не е в състояние да получи необходимата яснота“, за да предложи полетите.

Неяснотите при какви условия ще се случи излизането на Великобритания от ЕС създават проблеми за превозвачите в Европа, но не е известно дали политическите сътресения са фактор в намаляването на операциите на Blue Air във Великобритания.

Десетки пътници, които е трябвало да летят до Рим и Аликанте се оплакаха, че техните полети с Blue Air са били отменени в сряда вечерта.

Понастоящем Blue Air обслужва Ливърпул, Лутън, Бирмингам и Глазгоу във Великобритания.

Авиокомпанията обяви по-рано през февруари, че съкращава дейността си в Ливърпул, където планира да предлага само услуги от Бакъу и Букурещ.

Въпреки това, билетите все още са достъпни за полети до други дестинации след края на март, когато предстои ново разписание.

Засегнатите пътници заявиха, че им е съобщено по електронната поща, че техните полети на Blue Air до или от Ливърпул ще бъдат анулирани поради „оперативни причини“.

Говорител на летище "Джон Ленън" заяви: "Blue Air успешно работи от две години в Ливърпул, обслужвайки широк спектър от маршрути. За съжаление, като притежател на сертификат за авиационен оператор от Румъния, сегашната ситуация с Brexit означава, че превозвачът не е успял да получи необходимата яснота по отношение на опциите да оперира Seventh freedom services, които понастоящем са възможни в рамките на "Отворено небе" на ЕС.

"Превозвачът ще продължи да обслужва летище" Джон Ленън "в Ливърпул и ще увеличи полетите това лято до Букурещ и Бакъу, казва още говорителят.

Seventh freedom services, съгласно споразумението „Открито небе“ на ЕС, се отнасят до полети между държави, които не са родната държава на авиокомпанията (както, например в случая, румънската авиокомпания лети между Великобритания и Испания).
Коментари: 0