Австралия заведе дело срещу Google за заблуда на потребителите на Android

Регулаторната примка около технологичните гиганти се затяга по целия свят

Австралия заведе дело срещу Google за заблуда на потребителите на Android

Снимка: БТА

1160 ~ 2 мин. четене
Австралийски регулаторен орган заведе дело срещу Google с обвинение в заблуждаване на потребителите на смартфони за това как компанията е събирала и използвала лични данни за местоположение, предава Reuters. 

Австралийската комисия за конкуренция и потребители (ACCC) заяви, че местното звено на Google не е казвало на потребителите на своята операционна система Android почти две години, че трябва да изключат две настройки, ако не искат компанията да запазва информацията за тях.

„Поведението на Google накара потребителите да разберат, че личните данни за тяхното местоположение не са се събирали... от Google, когато всъщност са се сбирали лични данни“, пише ACCC в жалбата до Федералния съд във вторник, публикувана на сайта му. 

„Подвеждащата информация, предоставена от Google означава, че потребителите не могат да направят информиран избор“, се изтъква още в нея. 

Говорителят на Google заяви, че компанията ще прегледа твърденията на регулатора и е отворена да работи съвместно с него. 

Съдебният процес срещу Google е първият от няколко, за които ACCC, че ще поведе срещу някои от най-големите световни технологични компании, опериращи на територията на страната. Австралийският регулатор призова за по-строги закони относно поверителността и споделянето на съдържание.

Стъпката на страната идва на фона на затягащата се регулаторна примка в Европейския съюз, където повече от година действа новия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR). 

През януари френски регулатор глоби Google с 50 милиона евро за нарушения на законите за поверителност. Комисарят по защита на данните в Ирландия също разследва компанията заради оплакване за нарушение на законите за поверителност. През юли Facebook пък се съгласи на рекордната глоба в размер на 5 милиарда долара в Съединените щати, за да разреши опасенията за поверителност, свързани с използването на данните на хората по време на президентските избори през 2016 г. 

Австралийският иск срещу Google търси неуточнени наказания и разпореждания, изискващи публикуването на коригиращи известия от Google, съобщи ACCC.

„Искаме значителни санкции и ... искаме Google да трябва да уведомява хората какво се случва, така че хората да имат по-голяма осведоменост за това какво всъщност се събира тук и за какво се използва“, настоява още ACCC. 

Подкрепи Economic.bg