Австрия позволи носенето на бурки заради студа

През октомври в страната влезе в сила закон, с който бяха забранени покриващите цялото лице облекла

Австрия позволи носенето на бурки заради студа
380 ~ 1 мин. четене

Австрийската полиция ще бъде снизходителна при прилагането на забраната за покриващите цялото лице облекла при сегашното студено време, предаде ДПА.

„При тези температури никой полицай няма да преследва хората, които покриват лицата си, за да се предпазят от студа”, коментира говорител на австрийското външно министерство. „Разчитаме на тактичността на нашите служители”, добави той на фона на -8°C температура във Виена.

През октомври в Австрия влезе в сила закон, с който бяха забранени покриващите цялото лице облекла, носени от някои мюсюлманки. Според него лицата на всички хора трябва да бъдат видими на обществени места. Той позволява изключения, включително при сурово време, въпреки че парламентът не е определил минимална температура.

През същия месец студентка беше призована от органите на реда да се яви в съда, защото носела шал, който частично скривал лицето ѝ. След това обаче процедурите срещу нея бяха прекратени.

Говорителят на министерството коментира също, че като цяло досега има малко нарушения на забраната, а арабските туристи проявяват разбиране към австрийския закон.

Коментари: 0