Автокаското поскъпва с до 10%

Причина са по-високите тарифи за презастраховане, въведени след честите природни бедствия през тази година

Автокаското поскъпва с до 10%
172 ~ 2 мин. четене

Застраховките на автомобили, които са и едни от най-разпространените в България, ще поскъпнат с между 5 и 10% от 2015 г., пише в. Преса.

Председателят на Съвета на директорите на „Бул инс“ Петрозар Петков посочва пред изданието, че причината за това е в повишените тарифи на чуждите презастрахователни компании. Те пък, от своя страна, са следствие от честите природни бедствия през тази година.

Според експертни оценки българските застрахователни дружества ще изплатят над 100 млн. лв. обезщетения само от градушката в София на 8 юли и още 50 млн. лв. заради наводненията. Голяма част от тези щети ще бъдат поети от чужди презастрахователи, но от следващата година те ще вдигнат тарифите си, отразявайки  повишения риск.

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН), за първите осем месеца на годината в страната са платени премии по застраховки на сухопътни превозни средства (без релсови) за близо 283 млн. лв. или почти 30% от приходите на цялото общо застраховане в страната. Ръстът би означавал увеличаване на разходите на собствениците за същия период на следващата година с до 28 млн. лв.

За автомобил от среден клас, застрахован за 8 000 лв., това означава ръст на премията с около 40 лв. до 440-450 лв. В абсолютна стойност увеличението ще е по-драстично за високия клас возила. Така например собственици на автомобил на стойност 100 000 лв. ще трябва да отделят с 500 лв. повече.

„Гражданска отговорност" обаче ще задържи цените си на досегашните нива - от 180 до 200 лв. за автомобил от 1800 куб., макар че това не покрива разходите по застраховката. Очакванията на бранша са, че новият Парламент ще въведе системата „бонус-малус“ в Кодекса за застраховането. При нея цената на полицата зависи не само от техническите характеристики на колата, а от досието на водача - стаж зад волана, поведение и др. При негативна история премията може да се покачва до седем пъти над стандартната.

Подкрепи Economic.bg