Азербайджан отменя почти всички международни полети

Арменският премиер Никол Пашинян предупреди: „Ние сме на ръба на мащабна война"

Азербайджан отменя почти всички международни полети

Снимка: Pixabay

Азербайджан отмени всички международни полети, с изключение на тези с Турция, тъй като боевете в окупирания от Армения регион Нагорни Карабах се засилиха, съобщава Daily Sabah.

Международното летище в Баку „Гейдар Алиев“ премина към ограничен режим на работа, пише руското издание „Комерсант“. Поради това полетите на няколко авиокомпании, включително „Аерофлот“ и Belavia, бяха отменени. Военното положение беше въведено в Азербайджан и Армения поради изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах.

„Авиокомпанията FlyDubai отмени полети по маршрута Дубай-Баку-Дубай, насрочени за 29 септември, 1 и 3 октомври, авиокомпания „Аерофлот“ – полетите Москва-Баку-Москва на 1 и 4 октомври, авиокомпания Belavia – полетите Минск-Баку-Минск на 2 и 4 октомври“, се казва в изявлението на летището. За повече информация се свържете с превозвача, обясняват още от там.

Също така са преустановени полети на други авиокомпании – Azerbaijan Airlines (Баку- Нахичеван-Баку), AZAL (Баку-Лондон-Баку) и маршрутът Баку-Берлин-Баку, планиран за 2 октомври.

В неделя украинските авиолинии обявиха, че са отменили всички полети до арменската столица Ереван.

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за последното избухване на тежки боеве в региона, а световните лидери призоваха двете страни да запазят спокойствие.

Докато азербайджанският президент Илхам Алиев вчера излъчваше увереност за възстановяване на контрола над региона, арменският премиер Никол Пашинян предупреди: „Ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ“.

Нагорни Карабах, планински регион с площ около 4400 кв. км, е международно признат като част от Азербайджан. Той обаче се контролира от етнически арменци.

Подобно на всеки друг конфликт в света, напрежението между Армения и Азербайджан също се използва от други страни за собствена изгода. В този случай Русия и Турция са двата ключови играча.

Турция, която иска да играе водеща роля в делата на Кавказ, предостави подкрепата си за богатата на петрол Азербайджан.

По време на Първата световна война около 1.5 милиона арменци бяха избити от турските власти във все още Османската империя. Някои учени определят тези ​​масови етнически убийства като първия геноцид на 20 век. Турция обаче отказва да признае това. 

Поради отричането на Турция отношенията между Ереван и Анкара са много студени.

От друга страна, Русия споделя тесни връзки с Армения. Освен това Москва ръководи и Организацията на договора за колективна сигурност, военния съюз на бивши съветски държави, който включва Армения. Погледът върху връзките между двете страни предполага, че Русия се нуждае от Армения, както Армения има нужда от Русия.

Разходите на Азербайджан за оръжие надхвърлят бюджета на Армения за отбрана, което прави Ереван зависим от подкрепата на Москва.

Коментари: 0