10 000 българи избраха почивка на круизен кораб през 2016 г.

В началото годината в целия свят стартират промоции за резервации на круиз ваканции

10 000 българи избраха почивка на круизен кораб през 2016 г.
5098 ~ 3 мин. четене

Близо 10 хил. българи са избрали да пътешестват по вода с круизни кораби през 2016 г., съобщава Българското круиз общество. Круиз индустрията у нас очаква в скоро време поне двукратно увеличение на пасажерите от България, но е възможен и по-голям ръст.

За последните 10 години ваканциите и пътешествията с круизни кораби се превърнаха в предпочитана, ценово достъпна алтернатива на традиционните хотели на сушата. Тази вълна не подмина и България, където около 40 хил. наши сънародници промениха навика и предприеха отплавания от различни портове от или извън Европа. Голяма част пътуват често на подобни екскурзии.

Според  характеристиката на пасажерите от нашата страна става ясно, че най-голяма част от хората се насочват към ценово най-достъпните възможности. Най-евтините пътувания се предлагат от круиз линиите в икономичния сегмент: AIDA, Celestyal, Pullmantur, Thomson. Те привличат около 60% от българския круиз пазар. Повечето от корабите са по-стари, съответстващи ориентировъчно на хотели от категория 2-3 звезди. Посещаваните дестинации са почти изцяло само в Европа.

Около 35% от сънародниците ни се насочват към стандартния сегмент. Това са нови (обикновено до 10-годишни), модерни, големи кораби, с много забавления за всички възрастови групи. Съответстват на хотели от категория 4-5 звезди. Управявани са от най-големите круиз линии в сектора: Royal Caribbean, MSC, Costa, NCL и др. Предпочитаните дестинации тук също основно са в Европа, но са налице резервации и за Дубай и Карибските острови. Цените са малко по-високи от тези за икономичния сегмент (от около 20 евро на човек на ден).

Приблизително 5% от българите са с достатъчно натрупан опит в пътуванията и избират круизите от първокласния сегмент: Princess, Holland America или Celebrity. В тази ниша корабите са по-малки от стандартния сегмент като капацитети – в повечето случаи между 1500 и малко над 3000 пасажера. На борда всичко е по-висок клас – обзавеждане и оборудване, храни, напитки, обслужване. Цените са по-високи от тези на стандартния сегмент и в зависимост от кораба, продължителността на маршрута и времето на направа на резервацията започват от около 20 евро на човек на ден повече, в сравнение със стандартния сегмент. Избираните дестинации отново са основно в Европа, но това е и предпочитания сегмент за всички останали маршрути по света.

Резервациите в луксозния и ултра-лукс сегменти са няколко десетки на година в България и не представляват съществен сериозен интерес към момента. Цените започват от около 200 евро на човек на ден и могат да надхвърлят 1000 евро на човек на ден. Преобладаващите резервации са за апартаменти с балкони.

Интересно за наблюдение през последните години е, че някои круиз линии от стандартния сегмент целенасочено започнаха да изграждат обособени зони с ограничен достъп само за VIP пасажери на корабите си. Това е една нова концепция зониране само от апартаменти, ресторанти със здравословна и гурме кухня, заведения, частен солариум с басейн и релакс зона, придобила термина „кораб в кораба". Цените тук също започват от около 180 – 200 евро на човек на ден.

В началото на 2017 г. година традиционно в целия свят започна т.нар. „wave season" – време на промоции за резервации на круиз ваканции. По цялото Земно кълбо този период продължава до края на месец март и осигурява около половината от пасажерите за отплаванията на корабите през 2017 г. година.

Подкрепи Economic.bg