Българите изостават сериозно по социални умения

23% от българите имат проблеми с липсата на социални и емоционални умения

Българите изостават сериозно по социални умения

Българите изостават сериозно по социални умения спрямо другите европейци. 23 на сто от българите имат проблеми с липсата на социални и емоционални умения у служителите при запълването на свободните места в компаниите си.

Това съобщи Виктория Левин от Световната банка по време на образователен форум, организирам от Фондация „Заедно в час“, Световната банка  и ЕК, пише bTV.

По думите й бизнесът отчита, че на българите им липсват два пъти повече в сравнение с другите европейци т. нар. „меки“ умения като компетентност за сработване с другите. Социалните умения на българите са измерени с помощта на национално представително проучване BLISS от 2013 г. Включени са хора на възраст от 18 до 65 г.

Проучването показва, че капацитетът за познавателни умения намалява с възрастта, а всички работници между 50 и 65 години имат по-ниски познавателни умения в сравнение с по-младите им колеги, изключение прави умението за четене на текстове. По-възрастните работници обаче компенсират с по-добри социални умения.

Мъжете и жените в България имат почти подобни познавателни умения. С малко правят разлика жените, които покзват по-добри резултати при четенето на таблици и графики. Според Левин, жените имат по-добри резултати при социално-емоционални умения.

Коментари: 0