Българите са познавачи на хубавото уиски

Историята на уискито е важна колкото качеството, смята експертът Юън Хендерсън

Българите са познавачи на хубавото уиски

Снимка: Economic.bg

Автор: Илия Лазаров

Юън Хендерсън е глобален посланик на The Lost Distillery Company, компания за бутикови шотландски уискита. Той популяризира продуктите на компанията и я представлява в над 40 пазара по целия свят.

Кариерата му включва множество участия в уиски събития в Южна Африка, Шанхай, Хонконг, Доха и Кан, а през тази година и в София. Именно той е човекът зад креативните уиски научни събития на Международния фестивал на науката в Единбург.

Economic.bg го срещна на провелия се наскоро Уиски Фест 2016 г. и разговаря с него за историята, традициите, предпочитанията и емоциите, които създава хубавото уиски.   


Г-н Хендерсън, разкажете ни малко повече за The Lost Distillery Company. Каква е нейната концепция и основна идея?

Ние сме независима бутикова компания за шотландско уиски. Пресъздаваме легендарни уискита от отдавна затворените дестилерии, каквито са били, когато са били дестилирани и отлежавали за последно и такива, каквито биха били в наши дни. Компанията стартира преди 3 години, но се развива с всеки изминал ден.

За последните 100 години половината дестилерии в Шотландия бяха затворени поради различни причини. Уискитата, които произвеждаха, сякаш бяха изгубени завинаги. Почувствахме го като трагедия. Решихме да съживим историите на тези уискита, на хората, които са ги създали и произвеждали.

От какви уискита се интересуват потребителите днес?

Днес се търсят висококачествени съставки, неподражаем вкус и собствена идентичност. Хората, които обичат уиски, вече искат различни вкусове и преживяване. Те желаят да усетят духа на мястото, където е произведена напитката, да научат историята й. Затова и се създават все повече микродестилерии, които предоставят това преживяване на клиентите си. Самите ние сме много вдъхновени и ентусиазирани в това начинание.

Как произвеждате вашите уискита, къде е дестилерията ви и от кои региони на Шотландия са марките, които предлагате?

Нашите марки представляват всички региони, произвеждащи уиски в Шотландия. Домът ни е в Еършър, там работи екипът ни, но ние всъщност нямаме собствена дестилерия.

Настоящето не е обект на нашето уиски. Ние търсим изгубените вкусове и аромати в учебниците по история и архивите. Имаме архивист, който внимателно проучва всяко уиски и всеки аспект на производството му от съответната дестилерия. Анализираните реколти са отпреди 25 и повече години.

С помощта на различните ни експерти – по производството, по смесването т.н. обсъждаме какво точно да бъде уискито, което искаме да направим. Вземаме проби от различни бурета, съчетаваме ги по специална технология и създаваме напитката такава, каквато смятаме, че би била в наши дни. Това са смесени малцове, като можем да комбинираме продукт от 10, 12 или дори 20 различни дестилерии, за да създадем едно от нашите уискита.

За нас най-важен е вкусовият профил, който се стараем да постигнем. Не се опитваме да създадем уискито точно такова, каквото е било преди 100 години, а да сътворим неговата модерна интерпретация. Да отгатнем какъв би бил вкуса на напитката, която биха произвели тези дестилатори, ако работеха днес.


Какви качества трябва да притежава едно наистина добро уиски?

В Шотландия създаваме висококачествено уиски, вероятно едно от най-квалитетните в света. Хубавото уиски трябва да дава възможност да се усети занаятчийската техника, която е в основата на производството му. Затова се стараем да използваме максимално местните продукти.

Шотландското уиски е обект на много силни регулации, така че има определени параметри, с които всеки производител трябва да се съобразява, за да може продуктът му да се нарича шотландско уиски. За да носи това име, трябва да отлежава минимум 3 години в дъбови бъчви, такъв е законоустановеният стандарт в Шотландия.

Най-важно разбира се е качеството, но голямо значение има и историята на уискито.

Хората имат различни вкусови предпочитания – някои харесват опушените уискита, други предпочитат отлежалите в бъчви от шери, едни харесват по-сладките, други по-солените. Има широка гама от вкусове и аромати, както и много различни начини на пиене на уискито, което е прекрасно.

Вълнуващо е колко широки са границите – има различни видове уиски, различни бъчви, различни аромати. Всеки може да открие предпочитания от него вкус и аромат.

Как обичате да пиете уискито си?

Зависи от това как се чувствам в конкретния момент. Понякога ми се пие опушено уиски, не е задължително да е през зимата, може и през лятото.

Харесвам сладките вкусове, така че ми допадат уискита, отлежали в бъчви от шери. С помощта на шерито вкусът на уискито може да се омекоти. Предпочитам по-леките уискита. Любимият ми вкус е деликатен, с цветни нотки и различни дъбови аромати. Харесвам уискитата от Лоулендс, защото вкусът им е фин и изчистен.

От колко време пиете уиски и откога работите с него?

Роден съм в края на годината и са ми дали да опитам уиски още в много ранна възраст. Това вероятно е незаконно, но е традиционна практика в Шотландия. Не винаги съм бил уиски експерт, но работя с компании производители на уиски от дълго време – от поне 10 години.

В България уискито е много популярно питие. Консумираме ли го правилно?

Да, защото му се наслаждавате. Най-важният аспект на пиенето на уиски е да му се насладиш по начина, по който го харесваш. Българите обичат да усещат вкуса на уискито и най-често го пият чисто. Те определено са познавачи на хубавото уиски. Ако е твърде силно, може да му се добави малко вода. Така се променя комплексният му вкус и аромат, както и начинът, по който се възприема.

Каква емоция създава уискито?

Уискито ни връща обратно към детството ни. В предпочитанията към определен вкус и аромат има психологически момент. Някои хора обичат опушените уискита, защото те сякаш отново ги пренасят в детството, по време на семейните празници, където се усеща домашният уют, топлината и ароматният пушек от камината. Хубавото уиски може да предизвика приятни спомени и лека носталгия. Вкусът ти допада на подсъзнателно ниво и просто ти харесва, без да знаеш защо.

Какво е мнението Ви за Уиски Фест София 2016 г.?

Това е едно от най-професионално организираните събития, на които съм присъствал досега. Участвал съм на изложения по цял свят – в Китай, в Южна Африка, в Близкия изток, в Западна Европа, но организаторите на фестивала в София определено заслужават да бъдат поздравени.

Коментари: 0