Българите са твърдо против да се разреши пушенето на закрито

Общо 74% от гласувалите искат забраната да остане, въпреки че на много места не се спазва

Анкета на Economic.bg:

Българите са твърдо против да се разреши пушенето на закрито

Снимка: Economic.bg

1220 ~ 1 мин. четене

Българите са против да се отмени забраната за пушене на закрито. Това показват данните от последната анкета на Economic.bg, в която са участвали над 1400 души. Според три четвърти от гражданите ограничението не трябва да се премахва, както предложи вицепремиерът Валери Симеонов. В няколко публични изказвания той се застъпи за собствениците на търговски обекти и препоръча на непушачите да не ходят в тях, ако ги притеснява димът.

Общо 74% от гласувалите искат забраната да остане, въпреки че има твърде много случаи в практиката, при които тя не се спазва от собствениците на заведения. За 38% от гласувалите забраната трябва да остане, тъй като пасивното пушене, което е неизбежно при посещения на обекти, в които се пуши, е опасно за здравето на непушачите. Други 36% смятат, че забраната не се спазва, но това не трябва да води до нейната отмяна, а държавата трябва да засили контрола и санкциите срещу нарушителите.

20% от гласувалите смятат, че забраната за пушене на закрито е добре да се отмени, но и че трябват отделни зали за пушачите. Само 5% пък са на мнение, че въпросната забрана пречи на развлекателния бизнес в България и затова трябва да бъде отменена.

Темата да се отмени забраната за пушене на закрито, която засяга най-вече заведенията, повдигна вицепремиерът Валери Симеонов. Той заяви, че партията му НФСБ е готова с такъв законопроект и обсъжда с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" дали да го внесе. Премиерът Бойко Борисов обаче увери, че оглавяваната от него партия ГЕРБ няма да подкрепи такова предложение.

Подкрепи Economic.bg