България е 57-а в света по просперитет

Страната ни е определена като \"една от най-бедните и най-корумпирани в ЕС” в доклада на Института \"Легатум\"

България е 57-а в света по просперитет
3722 ~ 1 мин. четене
България се нарежда на 57-о място в света по просперитет (Prosperity Index) - подреждане, изготвяно ежегодно от Институт "Легатум". Пред нас са съседи като Гърция, Македония и Румъния. 

Бедността и липсата на ефективни политики в ключови области правят България една от страните с най-ниски резултати, се посочва в доклада. 

Нашата страна е посочена като „една от най-бедните и най-корумпирани страни в ЕС”. 22% от хората живеят под националната линия на бедност, а 2% - под абсолютната. Едва 5% споделят, че живеят комфортно с доходите си. Това са най-лошите резултати в целия Европейски съюз.

В доклада се отбелязва, че ефектите от финансовата криза от 2008 г., довела до скок на безработицата и свиване на БВП, вече се усещат по-слабо и икономиката се е върнала към растежа, но тя остава слаба. „Липсва съсредоточаване върху усилията за създаване на политики, които да подпомогнат растежа и конкурентоспособността. Корупцията е проблем, защото задържа икономиката с частни интереси. Антимонополните политики са най-неефективните в ЕС”, посочват още от „Легатум”.

Именно в подиндекса за ефективността на държавното управление страната ни бележи рязък спад в сравнение с 2013 г., като там България се нарежда на 78-мо място от 149 държави. На този фон Румъния, която има служба за борба с корупцията и вкарва политици в затвора, отчита подобрение.

Единствените области, където при нас резултатът е по-добър от преди са свързани с условията за бизнес, околната среда и туризма.

Преди дни представихме и 25-те държави, които се нареждат начело на индекса на просперитета, като за първи път от 7 г. Норвегия губи първото място. 
Подкрепи Economic.bg