България е сред трите държави в ЕС с най-висок ръст на добавена стойност в IT

Стойността на IT сектора за икономиката на Европа е нараснала близо 4 пъти за десет години

България е сред трите държави в ЕС с най-висок ръст на добавена стойност в IT

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

България е сред трите държави членки в Европейския съюз, отбелязали най-висок растеж с добавена стойност в сектора на информационните и комуникационни технологии през последните десет години. Другите две страни в топ 3 са Люксембург и Полша. Това обяви еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на конференцията „Технологии и цифров единен пазар: възможности и предизвикателства“. 

Стойността на IT сектора за икономиката на Европа е нараснала близо 4 пъти през последното десетилетие, стана ясно още от думите на Габриел. През изминалите години Общността отбеляза някои постижения по пътя към целта си да установи и цифров единен пазар на Стария континент. 

Едно от тях е премахването на тарифите за роуминг, което доведе до над пет пъти ръст в потреблението на мобилни услуги в чужбина и 2.5 пъти на обажданията. Еврокомисарят обърна внимание и на личните данни – област, в която ЕС полага усилия да налага все по-стриктни правила. Според някои представители на бизнеса това спъва иновациите, но Мария Габриел е категорична, че става дума за високи стандарти, в центъра на които е потребителят. 

Що се отнася до предизвикателствата, едно от тях е липсата на монетизация от научните изследвания в Европа. Континентът е лидер в научно-развойната дейност – 20% от нея се случва на европейска територия. „В същото време обаче не успяваме да превърнем това в лидерство при пазарните иновации и предприемачеството“, изтъкна Габриел.  

За да се подобри конкурентоспособността на Европа, трябват повече инвестиции в ключови области на бъдещето като киберсигурността, цифровите умения, изкуствения интелект, цифровизирането на предприятията. Така ще „засилим нашата способност да се конкурираме с големи пазари като американския и китайския:, напомни Мария Габриел. 

Анализът на големи обеми от данни, съчетан с изкуствен интелект и необходимите изчислителни мощности, може да подобри начина, по който се проектира, произвежда и доставя един продукт или услуга. Подобряването на сфери като здравеопазването, транспорта, енергетиката или публичните услуги също зависи до голяма степен от внедряването на иновации и цифрови технологии.

Постигането на цифров единен пазар е съвместен проект, за който трябва да допринесе както бизнесът, така и академичните среди и гражданите. „Но за това се нуждаем от достатъчно средства“, посочи Мария Габриел. 

В тази връзка тя обърна внимание на новата програма „Цифрова Европа“, чийто общ проекто бюджет за периода 2021-2027 г. възлиза на 9.2 млрд. евро. 
Коментари: 0