България и Китай подписаха сътрудничество за ядрената енергетика

Новият меморандум създава широки възможности за сътрудничество с Пекин

България и Китай подписаха сътрудничество за ядрената енергетика
816 ~ 1 мин. четене
България и Китай ще си сътрудничат за мирно използване на ядрената енергия. Това е заложено в подписан от българското Министерство на енергетиката и от Китайската национална енергийна администрация меморандум за разбирателство.

Запазването и развитието на потенциала на ядрената енергетика е един от основните приоритети на българското правителство и международното сътрудничество играе важна роля за постигането на тази цел. Съществуват широки възможности за сътрудничество с Китайска народна република – страна, която активно развива ядрената си енергетика и е на път да стане глобален лидер в сферата на ядрените иновации и технологии.

С подписания днес меморандум се цели укрепване на партньорство между двете институции чрез насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, обмен на експерти, организиране и участие в съвместни семинари, конференции и работни групи и обучение на административен, научен и технически персонал.
Подкрепи Economic.bg