България ще иска гаранция за качеството на вече построените реактори

НЕК няма да плаща за транспортирането на реакторите

България ще иска гаранция за качеството на вече построените реактори

След като заплати дължимата сума от 600 млн. евро на руската „Атомстройекспорт”, България тепърва ще иска гаранция за качеството на вече произведените ядрени реактори. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пред БНР. От нейните думи става ясно още, че тепърва ще се подписва споразумение и за консервацията на оборудването, което България държи да се осъществява от производителя.

„За да имаме гаранция по отношение на качеството на оборудването предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен нов договор с „Атомстройекспорт””, заяви министърът в оставка.

Според Петкова оборудването трябва да стои при руската компания, защото "така то ще бъде съхранявано по най-добрия начин". „Това е много важен въпрос за нас, именно „Атомстройекспорт” да осъществява всички тези дейности по съхраняването на реакторите и тяхната консервация”, каза Петкова. Тя коментира още, че тепърва предстои да бъде съставено допълнителното споразумение между руската и българската страна и тази възможност вече е обсъждана с партньорите от Русия, но не е ясно каква ще бъде цената на договора.

След като България изплати дължимата сума от 600 млн. евро към „Атомстройекспорт” реакторите стават собственост на НЕК. "Това ще се случи до 1-2 дни", каза енергийният министър. По думите й единият реактор е готов на 100%, а другият на над 90% и вече втора седмица екип на НЕК и АЕЦ „Козлодуй” са в Русия, където инспектират произведеното оборудване. „Процесът ще приключи до 10 дни. Ние ще платим и ще получим всичко, което е реално произведено и съществуващо”, добави министърът.

"Оборудването ще бъде транспортирано в България и ще бъдат осигурени условия, които да дадат възможност да се съхранява по най-добрия начин", каза Теменужка Петкова. „Така, както е предвидено в споразумението и преди това в Допълнение №5 реакторите ще бъдат транспортирани на територията на България от страна на „Атомстройекспорт” и това няма да ни струва нищо. Това е ангажимент, който Атомстройекспорт имат по договор да доставят оборудването до територията на България.”  Двата реактора ще се съхраняват на площадката на АЕЦ „Белене”.

Според Петкова големият въпрос е какво трябва да се направи с оборудването, след като НЕК стане негов собственик. „Идеята на нашето правителство е оборудването и площадката, която е свързана с изграждането на АЕЦ „Белене”, да бъдат обособени в отделна компания, която да бъде приватизирана.” Но, за да се пристъпи към тази следваща стъпка ще ни бъде необходима много ясна визия за развитието на ядрената енергетиката в България, смята министърът на енергетиката.

Тя добави, че към настоящия момент има заявен инвеститорски интерес към реализацията на такъв проект. „Три компании са заявили интерес към АЕЦ „Белене”, но дали той ще се материализира и ще бъде устойчив ще стане ясно при провеждането на открита и прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”, категорична е Пткова.  

Коментари: 0