България може да загуби европари заради газовата връзка с Гърция

Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан

България може да загуби европари заради газовата връзка с Гърция
Ако строежът на българо-гръцката газова връзка не започне догодина, България ще загуби средства от предприсъединителната програма. Това каза пред БНР директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, с което той обясни смяната na изпълнителния директор на "Ай Си Джи Би", която подготвя изграждането на българско-гръцката газова връзка. По неговите думи евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан.

„Рискът е продиктуван от това, че ако до 2020 г. не въведем в експлоатация газопровода, няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан“, обясни Петьо Иванов. “Без обезпечаването на тези количества, тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена“, каза още той.

Иванов коментира и искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да поскъпне от април с 32%. Според него това искане е разумно и обосновано. “Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки, или ако бъде увеличена с около 30% цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни“, добави той.

„Булгаргаз“ трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ  до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.
Коментари: 0