България направи още стъпки към азербайджанския газ

Борисов и Ципрас подписаха политическа декларация за изграждане на интерконектора между България и Гърция

България направи още стъпки към азербайджанския газ
700 ~ 3 мин. четене

България продължава да върви с малки стъпки към диверсификация на източниците на природен газ. За големия газов проект между България и Гърция се говори от много години и трябва именно по него да потече азербайджанският газ за България.

Въпреки че реализацията на проекта започна отдавна и вече са отворени обществени поръчки по него, днес между Гърция и България бяха подписани ключови документи, които да гарантират, че този проект ще се случи.

По-рано днес политическа декларация за изграждане на интерконектора между България и Гърция беше подписана между председателя Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Според нея се предвижда строителните работи да започнат до края на 2018-та година. „Интерконекторът следва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година, когато се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод”, написа Борисов в профила си.

По време на петата среща на CESEC в България днес проектната компания ICGB подписа редица документи, гарантиращи ангажиментите за реализиране на проекта IGB и свръзването му с други ключови газови проекти в региона.

Изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиев съобщи, че компанията ще бъде включена като допустим бенефициент за финансиране от европейските структурни фондове (ЕСИФ) за България по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. От думите й стана ясно, че в момента тече Комитет по наблюдение към програмата, който инициира изменението. „Това е важна стъпка за реализацията на IGB и сме благодарни на българското правителство и на Министерството на енергетика, което още през 2017 г. предостави подробна обосновка за определянето на проекта IGB като допустим за финансиране“, обясни Георгиева.

Изпълнителните директори на проектната компания подписаха и споразумение за сътрудничество с ТАП (Транс-адриатически газопровод) за свързване на двата газопровода. „Това е стратегически проект с голяма синергия, който ще осигури достъп до Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Гърция, позволявайки включване в българската газопреносна мрежа и пренос на газ към Югоизточна Европа“, заяви Константинос Караянакос, изпълнителен директор на ICGB от гръцка страна.

„Националните регулаторни органи на Гърция и България обявиха през май  решението си за освобождаване от правилата на ЕС за регулиран достъп за проекта IGB и очакваме одобрението и на Европейската комисия“, допълни той. Решението за освобождаване на интерконектора Гърция - България от правилата за тарифа, отделяне по собственост и от правилата за достъп на трети страни е от изключително значение. То е ключово във връзка с трансграничния характер на проекта и необходимостта от определянето на единна тарифа за целия газопровод, както и за да се пристъпи към подписване на споразуменията за пренос на газ с търговците, запазили дългосрочен капацитет. Издаването на окончателно решение за освобождаване ще позволи на ICGB да подаде заявление за получаване на лиценз за независим преносен оператор.

Друг важен подписан документ днес е Меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Подписването му гарантира предоставяне на заемно финансиране с очакван размер от 110 млн. евро, обезпечено с държавна гаранция от България, което е  ключова стъпка в развитието на проекта. Посоченият заем от ЕИБ е един от основните източници на финансиране на проекта.

Подкрепи Economic.bg