България показа солидарност с мъката на Франция (снимки)

Стотици българи почетоха паметта на жертвите пред Френското посолство в София

България показа солидарност с мъката на Франция (снимки)

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Стотици българи се стекоха в 19:00 часа на бдение пред посолството на Франция в София. Те поднесоха цвете и се помолиха за жертвите на атентата в Париж. Част от присъстващите са били френско говорящи, съобщава Kmeta.bg.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази благодарност към българския народ за съпричасността, която оказва към френската трагедия. Посланикът посочи, че действията на гражданите са изцяло доброволни и по тяхна инициатива.

Лапер дьо Кабан уточни, че това е много важно за него. „За нас това е много важно, защото нашите ценности са и вашите.” Той припомни съпричастността на българите след атентата срещу френското списание „Шарли Ебдо“ преди 10 месеца.

Посланикът започна със стихотворение на френски език и заяви, че не може да го преведе на български. След това всички присъстващи запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичния актове.

Сред присъстващите имаше както българи, така и французи. Двете нации за пореден път потвърдиха близките си отношения и доказаха, че се подкрепят в трудни моменти. 

От съображения за сигурност ул. „Оборище” в района на Френското посолство бе затворена за движение.

Коментари: 0